Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
31 juli 2014
A kiwi a day…
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
3 september 2015
Boerenkoolchips
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
25 maart 2015
De vetfluisteraar
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
12 september 2017
Recept: good for the brains food
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
30 september 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –