Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
6 oktober 2014
Eetdagboek review
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
12 september 2017
Recept: good for the brains food
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
1 maart 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –