Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
17 december 2015
Strakke benen en billen?
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
3 december 2015
Ontgif je groenten
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
3 februari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –