Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
31 maart 2015
Gifvrij eten
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
11 augustus 2018
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
2 juli 2016
3 x ei love you
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
12 september 2017
Recept: good for the brains food
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
23 juli 2016
GEZONDE ZOMERSE COCKTAILS
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
23 augustus 2016
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –