Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
4 december 2014
Foodtrends 2015
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
22 juni 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –