Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 juni 2016
Rode linzensoep
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
6 oktober 2014
Eetdagboek review
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
30 september 2015
Glutenvrije maand
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
24 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –