Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
4 december 2014
Foodtrends 2015
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
7 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –