Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
8 september 2015
Healthy Kids
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
8 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –