Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 april 2014
Ontzuren met thee
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
21 augustus 2017
Avocado risotto
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
29 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –