Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
20 juni 2015
Lazy Sushi
22 september 2015
Beste eitjes
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
21 augustus 2017
Avocado risotto
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
13 augustus 2015
Homemade Hummus
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
14 augustus 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –