Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
2 juli 2016
3 x ei love you
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
1 april 2015
Saoto soep
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
16 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –