Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
9 augustus 2015
Herman over bonen
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
16 november 2016
Interview Vriendin
27 januari 2016
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –