Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
31 juli 2014
A kiwi a day…
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
9 april 2014
Ontzuren met thee
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
18 augustus 2015
Slanke salade
8 mei 2014
Mom in shape
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
25 november 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –