Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
25 juni 2015
Eivissa Food
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
17 juli 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –