Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
14 november 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –