Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
2 juli 2016
3 x ei love you
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
3 september 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –