Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 september 2014
Eetdagboek review
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
31 maart 2015
Gifvrij eten
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
1 juli 2016
VEGAN OREO!
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
31 juli 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –