Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
18 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –