Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
31 juli 2014
A kiwi a day…
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
12 september 2017
Recept: good for the brains food
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
24 juni 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –