Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 september 2015
Gezonde chocopasta
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
9 april 2014
Ontzuren met thee
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
25 juli 2015
Voeding met Viv
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
9 juni 2016
Rode linzensoep
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
29 april 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –