“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
3 december 2015
Ontgif je groenten
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
21 november 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –