“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
13 oktober 2018
Sushi omelet
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
10 juni 2015
Raw kokos snack
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
3 september 2015
Gezonde chocopasta
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
13 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –