“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
3 december 2015
Ontgif je groenten
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
20 mei 2016
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed
Sabrina Stouten –