“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
16 januari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –