“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerde berichten
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
9 augustus 2015
Herman over bonen
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
25 januari 2015
Glutenintolerantie
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
15 maart 2019