“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
25 maart 2014
Presentatie coaching
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
23 februari 2016
Hongergevoel?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
13 augustus 2015
Homemade Hummus
11 september 2014
Eetdagboek review
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
13 juli 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –