“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 december 2015
Ontgif je groenten
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
9 juni 2016
Rode linzensoep
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
17 februari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –