“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
28 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –