“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
6 september 2016
Keltisch zeezout
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
13 augustus 2015
Homemade Hummus
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
22 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –