“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
5 maart 2016
Ultiem geluk
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
19 juni 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –