“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
9 augustus 2015
Herman over bonen
10 juni 2015
SLA: het kookboek
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
10 juli 2015
Voeding met Viv
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
25 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –