“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
21 januari 2016
Get fit with HIIT
25 maart 2015
De vetfluisteraar
3 september 2015
Boerenkoolchips
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
17 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –