“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
21 augustus 2017
Avocado risotto
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
4 december 2014
Foodtrends 2015
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
6 oktober 2014
Eetdagboek review
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
29 december 2017
De anti-kater pil
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
1 juli 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –