“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
9 juni 2016
Rode linzensoep
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
12 maart 2015
Insecten als snack
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
9 maart 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –