“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
5 oktober 2018
Viv’s detox
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
3 september 2015
Boerenkoolchips
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
22 mei 2015
Smaak en kleuren
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
13 september 2016
femke Van der velden –
Marijke de Kruijff –
Levering is goed, heb mail gestuurd voor weekmenu dat bij help ik val niet af hoort aan te vragen zoals ik had gelezen op instagram maar krijg mail dat ze niet ieder mailtje persoonlijk kunnen beantwoorden.
Marieke Griffioen –
Heb een vraag gesteld zowel via personal Message insta als via een reactie op een verhaal waar je vraagt of er vragen zijn. Nog steeds geen antwoord ontvangen.