“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
1 oktober 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –