“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
4 december 2014
Foodtrends 2015
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
2 september 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –