“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
10 november 2015
Viv Health Event
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
27 november 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –