“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
6 juli 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –