“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
12 juni 2014
Frisse juice
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
3 december 2015
Ontgif je groenten
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
1 januari 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –