“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 juli 2014
A kiwi a day…
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
2 juli 2016
3 x ei love you
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
10 november 2015
Viv Health Event
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
8 december 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –