“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
8 maart 2016
Detox kan elke dag
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
15 oktober 2014
Femke –
Prima!
Anoniem –
Sabrina Stouten –
Evelien –
Wendy –
Iets toevoegen aan het winkelmandje werkt af en toe niet lekker.