“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
22 mei 2015
Smaak en kleuren
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
7 september 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –