“Houd jij van je nieren? Eet dan minder zout.”
De ongezouten waarheid
We gebruiken meer zout dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het weten, omdat zout aan talloze producten is toegevoegd als smaakmaker. Maar eet je veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je bloeddruk verhogen en je nieren kunnen beschadigd raken. Minder zout eten is dus beter voor iedereen. Een boodschap om niet met een korreltje zout te nemen vinden wij.
1 kilo zout te veel
Een snufje zout op je ei, een snufje zout over de aardappels, een snufje zout in je appeltaart. Met alle ‘onschuldige snufjes’ zout bij elkaar, blijken we per jaar maar liefst 1 kilo zout te veel te eten. 85% van de Nederlanders gebruikt meer dan 6 gram zout, de maximaal aanbevolen hoeveelheid. Mannen krijgen gemiddeld 9.9 gram zout per dag binnen en vrouwen 7.5 gram per dag. Vraag jij je ook direct af hoe het toch komt dat we –vaak ongemerkt- te veel zout binnen krijgen?
Grip op zout
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vlees, kip, kalkoen en vis, bevatten van nature weinig zout. Maar wanneer je producten gekruid, gepaneerd, gemarineerd en bewerkt in de supermarkt koopt, bevat het doorgaans veel zout. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen door lekker je eigen verse maaltijden te bereiden met natuurlijke producten. Het is een van de makkelijkste manieren om wat minder zout binnen te krijgen. Wij van VivOnline zetten hiervoor graag even onze top 3 aan tips voor je op een rij:
- Tip 1: “Op safari in de supermarkt”. Ga op zoek naar het liefst zoveel mogelijk onbewerkte en heerlijk verse producten, en spot de etiketten die je allemaal in je karretje stopt. Kom je erachter dat een van je favoriete producten behoorlijk wat zout bevat? Wellicht een leuke uitdaging om te proberen dit gerecht gewoon eens zelf klaar te maken. Je zult versteld staan van je eigen kookkunsten en de (verse) smaak!
- Tip 2: Ontdek de wereld van kruiden en specerijen. Zout is bij lange na niet de enige smaakmaker in de keuken. Kruiden en specerijen zijn een goed alternatief voor zout. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerecht. Al eerder vertelden we jullie over het gebruik van kruiden en specerijen, en de gezonde voordelen daarvan!
- Tip 3: Al het begin is wennen. Gun jezelf dus minstens een weekje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Het is goed mogelijk dat je er juist steeds meer plezier in krijgt, en nieuwe smaken en ideeën opdoet. Wie weet strooi jij voortaan niets liever dan snufjes kerriepoeder op je eitje, paprikapoeder over je aardappelen, en kaneel door je appeltaart!
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoeveel zout jij gemiddeld binnen krijgt? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden!
tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juni 2015
SLA: het kookboek
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
17 december 2015
Strakke benen en billen?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
23 maart 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –