Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve (tegenwerkende) zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Dit wil zeggen dat bepaalde stoffen die in het lichaam komen, een reactie aangaan met zuurstof. Deze stoffen heten vrije radicalen. Vrije radicalen vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur. Hierdoor wordt de eigenschap die de cel heeft, veranderd. Deze verandering komt het lichaam niet ten goede. Er kunnen allerlei ziekten en klachten ontstaan.
Oxidatieve stress, oftewel een teveel aan vrije radicalen, kan onder andere ontstaan door:
- Roken
- Medicijngebruik
- Teveel alcohol
- Te lange blootstelling aan de zon
- Intensief sporten / lichamelijke stress
- Psychische stress
Meer energieverbruik
De cellen in het lichaam moeten als gevolg van oxidatieve stress meer energie gaan gebruiken om het celmembraan in goede staat te houden. Vandaar dat veel mensen bijvoorbeeld dikker worden door medicijngebruik: cellen moeten meer energie gebruiken en dus heb je meer trek dan normaal. Omdat door oxidatieve stress ook de eiwitten worden aangetast, wordt het DNA beschadigd.
Reparatiemechanisme en verdedigingsstoffen
De cellen in het lichaam kunnen zichzelf beschermen tegen oxidatieve stress: ze beschikken over een reparatiemechanisme om het beschadigde DNA te herstellen. Het lichaam beschikt over verdedigingsstoffen. Dit zijn enzymen, vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren en proteïnen. Deze verdedigingsstoffen worden antioxidanten genoemd en worden opgenomen door het lichaam via de voeding. Doordat het voedingspatroon tegenwoordig in toenemende mate ongezonder wordt (fastfood), krijgen we steeds minder antioxidanten binnen waardoor we vatbaarder worden voor ziekten. Antioxidanten komen voor in voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, broccoli, citrusvruchten, knoflook, tomaten en groene thee. Vitamine E en C (groente en fruit) dragen in grote mate bij aan bescherming tegen vrije radicalen.
Evenwicht
De verhouding tussen vrije radicalen en antioxidanten moet steeds in evenwicht worden gehouden. Een gezonde en gevarieerde voeding naast een gezonde leefstijl met voldoende beweging komt hieraan ten goede.
Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om een gezonde leefstijl te hebben!
Benieuwd hoe je een gezonde leefstijl kunt behouden? Kijk dan hier
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.info.nu
Gerelateerde berichten
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
23 maart 2015
Dopper winnen
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
25 maart 2014
Presentatie coaching
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
4 december 2014
Foodtrends 2015
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
15 februari 2017
FRIET
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
31 maart 2015
Gifvrij eten
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
28 december 2019