Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve (tegenwerkende) zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Dit wil zeggen dat bepaalde stoffen die in het lichaam komen, een reactie aangaan met zuurstof. Deze stoffen heten vrije radicalen. Vrije radicalen vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur. Hierdoor wordt de eigenschap die de cel heeft, veranderd. Deze verandering komt het lichaam niet ten goede. Er kunnen allerlei ziekten en klachten ontstaan.
Oxidatieve stress, oftewel een teveel aan vrije radicalen, kan onder andere ontstaan door:
- Roken
- Medicijngebruik
- Teveel alcohol
- Te lange blootstelling aan de zon
- Intensief sporten / lichamelijke stress
- Psychische stress
Meer energieverbruik
De cellen in het lichaam moeten als gevolg van oxidatieve stress meer energie gaan gebruiken om het celmembraan in goede staat te houden. Vandaar dat veel mensen bijvoorbeeld dikker worden door medicijngebruik: cellen moeten meer energie gebruiken en dus heb je meer trek dan normaal. Omdat door oxidatieve stress ook de eiwitten worden aangetast, wordt het DNA beschadigd.
Reparatiemechanisme en verdedigingsstoffen
De cellen in het lichaam kunnen zichzelf beschermen tegen oxidatieve stress: ze beschikken over een reparatiemechanisme om het beschadigde DNA te herstellen. Het lichaam beschikt over verdedigingsstoffen. Dit zijn enzymen, vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren en proteïnen. Deze verdedigingsstoffen worden antioxidanten genoemd en worden opgenomen door het lichaam via de voeding. Doordat het voedingspatroon tegenwoordig in toenemende mate ongezonder wordt (fastfood), krijgen we steeds minder antioxidanten binnen waardoor we vatbaarder worden voor ziekten. Antioxidanten komen voor in voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, broccoli, citrusvruchten, knoflook, tomaten en groene thee. Vitamine E en C (groente en fruit) dragen in grote mate bij aan bescherming tegen vrije radicalen.
Evenwicht
De verhouding tussen vrije radicalen en antioxidanten moet steeds in evenwicht worden gehouden. Een gezonde en gevarieerde voeding naast een gezonde leefstijl met voldoende beweging komt hieraan ten goede.
Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om een gezonde leefstijl te hebben!
Benieuwd hoe je een gezonde leefstijl kunt behouden? Kijk dan hier
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.info.nu
Gerelateerde berichten
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
1 december 2020
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
4 oktober 2017
Help mij water drinken
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
16 september 2016