Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve (tegenwerkende) zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Dit wil zeggen dat bepaalde stoffen die in het lichaam komen, een reactie aangaan met zuurstof. Deze stoffen heten vrije radicalen. Vrije radicalen vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur. Hierdoor wordt de eigenschap die de cel heeft, veranderd. Deze verandering komt het lichaam niet ten goede. Er kunnen allerlei ziekten en klachten ontstaan.
Oxidatieve stress, oftewel een teveel aan vrije radicalen, kan onder andere ontstaan door:
- Roken
- Medicijngebruik
- Teveel alcohol
- Te lange blootstelling aan de zon
- Intensief sporten / lichamelijke stress
- Psychische stress
Meer energieverbruik
De cellen in het lichaam moeten als gevolg van oxidatieve stress meer energie gaan gebruiken om het celmembraan in goede staat te houden. Vandaar dat veel mensen bijvoorbeeld dikker worden door medicijngebruik: cellen moeten meer energie gebruiken en dus heb je meer trek dan normaal. Omdat door oxidatieve stress ook de eiwitten worden aangetast, wordt het DNA beschadigd.
Reparatiemechanisme en verdedigingsstoffen
De cellen in het lichaam kunnen zichzelf beschermen tegen oxidatieve stress: ze beschikken over een reparatiemechanisme om het beschadigde DNA te herstellen. Het lichaam beschikt over verdedigingsstoffen. Dit zijn enzymen, vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren en proteïnen. Deze verdedigingsstoffen worden antioxidanten genoemd en worden opgenomen door het lichaam via de voeding. Doordat het voedingspatroon tegenwoordig in toenemende mate ongezonder wordt (fastfood), krijgen we steeds minder antioxidanten binnen waardoor we vatbaarder worden voor ziekten. Antioxidanten komen voor in voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, broccoli, citrusvruchten, knoflook, tomaten en groene thee. Vitamine E en C (groente en fruit) dragen in grote mate bij aan bescherming tegen vrije radicalen.
Evenwicht
De verhouding tussen vrije radicalen en antioxidanten moet steeds in evenwicht worden gehouden. Een gezonde en gevarieerde voeding naast een gezonde leefstijl met voldoende beweging komt hieraan ten goede.
Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om een gezonde leefstijl te hebben!
Benieuwd hoe je een gezonde leefstijl kunt behouden? Kijk dan hier
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.info.nu
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
9 juni 2016
Rode linzensoep
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
20 juni 2016
3 x koffievervangers
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
11 september 2014
Eetdagboek review
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
1 augustus 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –