Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve (tegenwerkende) zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Dit wil zeggen dat bepaalde stoffen die in het lichaam komen, een reactie aangaan met zuurstof. Deze stoffen heten vrije radicalen. Vrije radicalen vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur. Hierdoor wordt de eigenschap die de cel heeft, veranderd. Deze verandering komt het lichaam niet ten goede. Er kunnen allerlei ziekten en klachten ontstaan.
Oxidatieve stress, oftewel een teveel aan vrije radicalen, kan onder andere ontstaan door:
- Roken
- Medicijngebruik
- Teveel alcohol
- Te lange blootstelling aan de zon
- Intensief sporten / lichamelijke stress
- Psychische stress
Meer energieverbruik
De cellen in het lichaam moeten als gevolg van oxidatieve stress meer energie gaan gebruiken om het celmembraan in goede staat te houden. Vandaar dat veel mensen bijvoorbeeld dikker worden door medicijngebruik: cellen moeten meer energie gebruiken en dus heb je meer trek dan normaal. Omdat door oxidatieve stress ook de eiwitten worden aangetast, wordt het DNA beschadigd.
Reparatiemechanisme en verdedigingsstoffen
De cellen in het lichaam kunnen zichzelf beschermen tegen oxidatieve stress: ze beschikken over een reparatiemechanisme om het beschadigde DNA te herstellen. Het lichaam beschikt over verdedigingsstoffen. Dit zijn enzymen, vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren en proteïnen. Deze verdedigingsstoffen worden antioxidanten genoemd en worden opgenomen door het lichaam via de voeding. Doordat het voedingspatroon tegenwoordig in toenemende mate ongezonder wordt (fastfood), krijgen we steeds minder antioxidanten binnen waardoor we vatbaarder worden voor ziekten. Antioxidanten komen voor in voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, broccoli, citrusvruchten, knoflook, tomaten en groene thee. Vitamine E en C (groente en fruit) dragen in grote mate bij aan bescherming tegen vrije radicalen.
Evenwicht
De verhouding tussen vrije radicalen en antioxidanten moet steeds in evenwicht worden gehouden. Een gezonde en gevarieerde voeding naast een gezonde leefstijl met voldoende beweging komt hieraan ten goede.
Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om een gezonde leefstijl te hebben!
Benieuwd hoe je een gezonde leefstijl kunt behouden? Kijk dan hier
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.info.nu
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
16 november 2016
Interview Vriendin
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
22 september 2015
Beste eitjes
5 februari 2021
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –