Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve (tegenwerkende) zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Dit wil zeggen dat bepaalde stoffen die in het lichaam komen, een reactie aangaan met zuurstof. Deze stoffen heten vrije radicalen. Vrije radicalen vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur. Hierdoor wordt de eigenschap die de cel heeft, veranderd. Deze verandering komt het lichaam niet ten goede. Er kunnen allerlei ziekten en klachten ontstaan.
Oxidatieve stress, oftewel een teveel aan vrije radicalen, kan onder andere ontstaan door:
- Roken
- Medicijngebruik
- Teveel alcohol
- Te lange blootstelling aan de zon
- Intensief sporten / lichamelijke stress
- Psychische stress
Meer energieverbruik
De cellen in het lichaam moeten als gevolg van oxidatieve stress meer energie gaan gebruiken om het celmembraan in goede staat te houden. Vandaar dat veel mensen bijvoorbeeld dikker worden door medicijngebruik: cellen moeten meer energie gebruiken en dus heb je meer trek dan normaal. Omdat door oxidatieve stress ook de eiwitten worden aangetast, wordt het DNA beschadigd.
Reparatiemechanisme en verdedigingsstoffen
De cellen in het lichaam kunnen zichzelf beschermen tegen oxidatieve stress: ze beschikken over een reparatiemechanisme om het beschadigde DNA te herstellen. Het lichaam beschikt over verdedigingsstoffen. Dit zijn enzymen, vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren en proteïnen. Deze verdedigingsstoffen worden antioxidanten genoemd en worden opgenomen door het lichaam via de voeding. Doordat het voedingspatroon tegenwoordig in toenemende mate ongezonder wordt (fastfood), krijgen we steeds minder antioxidanten binnen waardoor we vatbaarder worden voor ziekten. Antioxidanten komen voor in voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, broccoli, citrusvruchten, knoflook, tomaten en groene thee. Vitamine E en C (groente en fruit) dragen in grote mate bij aan bescherming tegen vrije radicalen.
Evenwicht
De verhouding tussen vrije radicalen en antioxidanten moet steeds in evenwicht worden gehouden. Een gezonde en gevarieerde voeding naast een gezonde leefstijl met voldoende beweging komt hieraan ten goede.
Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om een gezonde leefstijl te hebben!
Benieuwd hoe je een gezonde leefstijl kunt behouden? Kijk dan hier
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.info.nu
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
29 december 2017
De anti-kater pil
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
1 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –