Al veel mensen hebben de positieve effecten van een glutenvrij dieet ervaren, maar het wetenschappelijke bewijs dat het vermijden van gluten Hashimoto daadwerkelijk vermindert was er nog niet. Tot nu. Want onderzoekers hebben het positieve effect van een glutenvrij dieet op Hashimoto nu eindelijk aangetoond.

Resultaten van een glutenvrij dieet

Het vermijden van gluten leidde bij vrouwelijke Hashimotopatiënten tot een verlaging van de antilichamen anti-TPO en anti-Tg. Dit betekent dat de auto-immuniteit was afgenomen. De mate waarin het immuunsysteem de schildklier aanviel was dus vermindert. Daarnaast zorgde het glutenvrije dieet ook voor een stijging van de vitamine D-spiegel en de SPINA-GT-index. De conclusie van de onderzoekers was dat het vermijden van gluten voordelen biedt voor Hashimotopatiënten. [i]

Welke voeding bevat gluten?

Gluten zitten van nature in granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. En natuurlijk zitten ze ook in alle producten die hiervan gemaakt zijn. Voorbeelden hiervan zijn brood, crackers, beschuit, ontbijtgranen, pasta en wraps. Daarnaast zijn gluten aan veel voedingsmiddelen toegevoegd, omdat het een goed bindmiddel is. Zo zijn gluten onder andere toegevoegd aan kant-en-klaar maaltijden, sauzen, bouillonblokjes en soepen. Let dus goed op de ingrediëntenlijst!

Koop geen glutenvrij brood in de supermarkt

In supermarkten zijn allerlei glutenvrij producten te vinden, zoals glutenvrij brood en crackers. Veel van deze producten zijn ongezond, aangezien zij sterk bewerkt zijn. In plaats van tarwemeel bevatten zij meel van onder andere maïs, soja, kikkererwten en quinoa. Al deze voedingsmiddelen bevatten schadelijke lectinen, die tot ontsteking kunnen leiden. Bovendien bevatten de sterk bewerkte glutenvrije producten plantaardige oliën, die rijk aan het ontstekingsbevorderende omega 6-vetzuur linolzuur zijn. Zowel lectinen als linolzuur kunnen Hashimoto verergeren.

Wat kan ik nu nog wel eten?

Eet liever onbewerkte voedingsmiddelen, die van natura glutenvrij zijn. Oervoeding, ook wel Paleo genoemd, is vrij van gluten en arm aan schadelijke lectinen. Oervoeding bestaat uit groenten, zeewier, fruit, paddenstoelen, noten, zaden, eieren, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, en af en toe wat wild.

Vervangende producten

Bij natuurwinkels en drogisterijen is vaak een breed aanbod van producten te vinden die je ter vervanging van crackers, brood, meel, wraps en pasta kunt gebruiken. Voorbeelden hiervan vind je hieronder:

 • Crackers: lijnzaadcrackers
 • Brood: zelfgebakken brood van onderstaande meel soorten
 • Meel: amandelmeel, kokosmeel, chufameel, arrowrootmeel, tapiocameel
 • Wraps: kokoswraps
 • Pasta: kelpnoodles, zeewierpasta, slimpasta

Glutenvrije recepten

Hieronder vind je een aantal glutenvrije recepten om je een beetje op weg te helpen:

Ontbijt:

 • Bananenpannenkoekjes: 1 banaan en 3 eieren mixen en hiervan kleine pannenkoekjes bakken in kokosolie of roomboter. Vers fruit, noten/zaden met kaneel erop.
 • Omelet van 3 eieren met paddenstoelen en Italiaanse kruiden en zout.
 • Bakje kokosyoghurt (100% kokos) met wat fruit en een handje noten.

Lunch en/of avondmaaltijd:

 • Sla, rucola, augurk, (bos/lente/rode/zilver)ui, 150 gr Hollandse garnalen of gerookte makreel of gerookte zalm, 3el extra vierge olijfolie, beetje knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, peper.
 • IJsbergsla, halve mango, handje noten, kaneel, 2-3 el extra vierge olijfolie en 1-3 el appelazijn.
 • Witlof, 1 avocado, bosui, 100-150 gr gerookte kip, kerriepoeder, zwarte peper.
 • ½-1 komkommer, 2-3 gekookte eieren, handje noten.
 • Italiaanse groente mix roerbakken met 150g kipfilet, 2-3 el extra vierge olijfolie, Italiaanse kruiden, zout, peper.

Deel jouw ervaring met een glutenvrij dieet

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met een glutenvrij dieet bij Hashimoto. Heb jij het al een keer gewaagd om alle gluten te vermijden? Het zou leuk zijn als je jouw ervaring in een reactie hieronder met ons wilt delen.

Dit e-book scheelt je een consult

Na maandenlang wetenschappelijke onderzoeken en boeken over de ziekte van Hashimoto te hebben gelezen, heb ik een aantal risicofactoren gevonden. Hiervan heb ik er 7 uitgebreid in mijn e-book beschreven. Veel Hashimotopatiënten hebben baat bij het vermijden van deze risicofactoren. Jij waarschijnlijk ook. Je kunt het e-book nu tijdelijk gratis downloaden via de volgende link:

Gratis e-book: 7 risicofactoren voor Hashimoto

Tekst: Ruud Rotteveel MSc (Revolutionair Gezond) voor Vivonline
www.revolutionairgezond.nl

LEES OOK: Hashimoto: verminder restklachten met deze voeding en supplementen.

Bron: [i] Krysiak, R., Szkróbka, W., & Okopień, B. (2018). The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten