Heeft voeding werkelijk invloed op je stemming en humeur? Ja enorm. Vanuit je voeding wordt het aminozuur tryptofaan in de darmen omgezet naar 5-HTP (5-hydroxytryptofaan), 5-HTP wordt omgezet in serotonine en als eind stop wordt serotonine omgezet naar melatonine. Ok, leuk… maar wat kan jij hiermee? Gelukkig leggen we het je graag uit!
Gelukshormoon
Tryptofaan is een van de 20 natuurlijk voorkomende aminozuren (een eiwit) en hoort bij de categorie essentiële aminozuren. Tryptofaan is nodig bij de opbouw van neurotransmitter en feel good hormoon serotonine. Dit gebeurt met behulp van 5-HTP dat wordt omgezet in serotonine. Serotonine wordt ook wel gelukshormoon genoemd, het hormoon is verantwoordelijk voor je gemoedstoestand, zelfverzekerd gevoel, eetlust, seksuele activiteit en gevoel voor blijdschap.
Lekker slapen
Daarnaast wordt het hormoon serotonine omgezet in melatonine. Een sterke antioxidant en inslaaphormoon; melatonine heb je dus nodig om lekker te kunnen inslapen.
Voeding
Het aminozuur tryptofaan wordt voor de helft door het lichaam zelf geproduceerd, de andere helft dien je te halen uit voeding.
- Dierlijke eiwitten uit vlees en met name kip. Kip bevat vitamine B12 en deze vitamine maakt je rustig en ontspannen
- Voeding die gezegend is met Omega-3. Denk hierbij aan vis en met name zalm. Het stabiliseert stemmingswisselingen en draagt bij aan je focus en je geheugen
- En uiteraard rauwe cacao of pure chocola met meer dan 72% cacao. Tal van studies hebben uitgewezen dat het eten van cacao zorgt voor een gevoel van “awesomeness”. Het helpt hiermee tegen symptomen van depressie
- Avocado blijft een aanrader, ook op dit vlak. Deze groente bevat van zichzelf serotonine en maakt je ‘happy’
- Maar ook sesamzaad, rauwe cashewnoten, zonnebloempitten en ei zijn hele belangrijke voedingsmiddelen die de aanmaak van serotonine stimuleren. Het is raadzaam deze producten veelvoudig te eten.
Vitaliteit
Serotonine bepaalt niet alleen je gemoedstoestand, het speelt ook een belangrijke rol bij je vitaliteit: de conditie van je immuunsysteem. Het hormoon houdt je bloeddruk op peil en zorgt dat je lichaam weerstand biedt tegen ziekteverwekkers. Ongeveer 80 tot 90% van alle serotonine bevindt zich in het maag-darmkanaal, hier levert het een belangrijke rol bij je spijsvertering. Daarnaast maakt het lichaam zelf ook serotonine aan, zoals we hierboven hebben uitgelegd.
Suikerverslaving
Waar gaat het mis? Suiker- en koolhydraatrijke voeding stimuleren eerste instantie de aanmaak van serotonine. Kort gezegd: van koolhydraatrijke voeding krijg je dus een ‘gelukkig’ gevoel. Helaas wel van korte duur. Wanneer je suiker- en koolhydraat rijke voeding eet gaat het lichaam ook meer insuline produceren. Bij een voortdurend te hoog insulinegehalte in jouw lijf raakt je hormoonhuishouding uit balans en kan je lichaam zelf minder goed serotonine aanmaken én opnemen. Er ontstaat dan al snel een serotonine tekort, dat maakt dat je behoefte aan suikerrijke voeding alleen maar weer toeneemt: de welbekende suikerverslaving. Je hebt dus steeds meer koolhydraten nodig om het zelfde gevoel te ervaren.
Spirulina
Zorg dat je voeding eet dat rijk is aan de natuurlijke aminozuur tryptofaan, dat de aanmaak van serotonine regelt in je darmen via 5-HTP. Voldoende aanmaak van serotonine in je lichaam zal er voor zorgen dat je minder snel grijpt naar snelle suikers en koolhydraten. Mocht je de drang naar koolhydraatrijke voeding herkennen dan kan het zijn dat je veel voordeel haalt uit het eten van vis, vlees, rauwe cacao, cashewnoten of het toevoegen van superfood spirulina aan je voedingspatroon.
Tekst: hormoonfactor trainer Alex van der Werf en Foodblogster Noeska Pak voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
12 juli 2019
Voorkom late-night snacking met onze tips!
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
8 september 2015
Healthy Kids
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
5 oktober 2018
Viv’s detox
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
30 april 2014
ONE event!
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
24 maart 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –