Heeft voeding werkelijk invloed op je stemming en humeur? Ja enorm. Vanuit je voeding wordt het aminozuur tryptofaan in de darmen omgezet naar 5-HTP (5-hydroxytryptofaan), 5-HTP wordt omgezet in serotonine en als eind stop wordt serotonine omgezet naar melatonine. Ok, leuk… maar wat kan jij hiermee? Gelukkig leggen we het je graag uit!
Gelukshormoon
Tryptofaan is een van de 20 natuurlijk voorkomende aminozuren (een eiwit) en hoort bij de categorie essentiële aminozuren. Tryptofaan is nodig bij de opbouw van neurotransmitter en feel good hormoon serotonine. Dit gebeurt met behulp van 5-HTP dat wordt omgezet in serotonine. Serotonine wordt ook wel gelukshormoon genoemd, het hormoon is verantwoordelijk voor je gemoedstoestand, zelfverzekerd gevoel, eetlust, seksuele activiteit en gevoel voor blijdschap.
Lekker slapen
Daarnaast wordt het hormoon serotonine omgezet in melatonine. Een sterke antioxidant en inslaaphormoon; melatonine heb je dus nodig om lekker te kunnen inslapen.
Voeding
Het aminozuur tryptofaan wordt voor de helft door het lichaam zelf geproduceerd, de andere helft dien je te halen uit voeding.
- Dierlijke eiwitten uit vlees en met name kip. Kip bevat vitamine B12 en deze vitamine maakt je rustig en ontspannen
- Voeding die gezegend is met Omega-3. Denk hierbij aan vis en met name zalm. Het stabiliseert stemmingswisselingen en draagt bij aan je focus en je geheugen
- En uiteraard rauwe cacao of pure chocola met meer dan 72% cacao. Tal van studies hebben uitgewezen dat het eten van cacao zorgt voor een gevoel van “awesomeness”. Het helpt hiermee tegen symptomen van depressie
- Avocado blijft een aanrader, ook op dit vlak. Deze groente bevat van zichzelf serotonine en maakt je ‘happy’
- Maar ook sesamzaad, rauwe cashewnoten, zonnebloempitten en ei zijn hele belangrijke voedingsmiddelen die de aanmaak van serotonine stimuleren. Het is raadzaam deze producten veelvoudig te eten.
Vitaliteit
Serotonine bepaalt niet alleen je gemoedstoestand, het speelt ook een belangrijke rol bij je vitaliteit: de conditie van je immuunsysteem. Het hormoon houdt je bloeddruk op peil en zorgt dat je lichaam weerstand biedt tegen ziekteverwekkers. Ongeveer 80 tot 90% van alle serotonine bevindt zich in het maag-darmkanaal, hier levert het een belangrijke rol bij je spijsvertering. Daarnaast maakt het lichaam zelf ook serotonine aan, zoals we hierboven hebben uitgelegd.
Suikerverslaving
Waar gaat het mis? Suiker- en koolhydraatrijke voeding stimuleren eerste instantie de aanmaak van serotonine. Kort gezegd: van koolhydraatrijke voeding krijg je dus een ‘gelukkig’ gevoel. Helaas wel van korte duur. Wanneer je suiker- en koolhydraat rijke voeding eet gaat het lichaam ook meer insuline produceren. Bij een voortdurend te hoog insulinegehalte in jouw lijf raakt je hormoonhuishouding uit balans en kan je lichaam zelf minder goed serotonine aanmaken én opnemen. Er ontstaat dan al snel een serotonine tekort, dat maakt dat je behoefte aan suikerrijke voeding alleen maar weer toeneemt: de welbekende suikerverslaving. Je hebt dus steeds meer koolhydraten nodig om het zelfde gevoel te ervaren.
Spirulina
Zorg dat je voeding eet dat rijk is aan de natuurlijke aminozuur tryptofaan, dat de aanmaak van serotonine regelt in je darmen via 5-HTP. Voldoende aanmaak van serotonine in je lichaam zal er voor zorgen dat je minder snel grijpt naar snelle suikers en koolhydraten. Mocht je de drang naar koolhydraatrijke voeding herkennen dan kan het zijn dat je veel voordeel haalt uit het eten van vis, vlees, rauwe cacao, cashewnoten of het toevoegen van superfood spirulina aan je voedingspatroon.
Tekst: hormoonfactor trainer Alex van der Werf en Foodblogster Noeska Pak voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
22 mei 2015
Smaak en kleuren
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
26 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –