Naarmate we ouder worden doen we er graag alles aan om zo jong mogelijk te blijven. Je lichaam trainen kan op meerdere manieren. Eén daarvan is om jezelf minimaal 2 keer per week flink uit te dagen. Voldoende bewegen is belangrijk en zorgt er voor dat het lichaam soepel, en conditioneel sterk blijft.

Conditioneel sterk blijven

Moet ik daarvoor de conditie van een marathon loper hebben en daarnaar trainen? Niets in minder waar. Sterker nog, mensen die veel aan duurtraining doen versnellen daarmee het verouderingsproces. Dit heeft er mee te maken dat er tijdens een duurtraining veel stress op het lichaam wordt uitgeoefend. Omdat de trainingen vaak zo lang duren, gaat het lichaam eigen weefsel gebruiken als brandstof en er ontstaan ook vrije radicalen die het het lichaam versneld verouderen.

Bij duurtraining kan er ook een acute uitputting ontstaan van een tijdelijke verlaging van cortisol. Na rust herstelt het lage niveau zich vanzelf. Daarom is voldoende rust tussen de trainingen van essentieel belang. Professionele duursporters zijn zich hiervan bewust en passen hun leefstijl daarop aan met de juiste voeding, rust en houding.

Wat is een goed alternatief om je lichaam jong en fit te houden?

Een goed alternatief daarvoor is interval training. Interval training is kort en intensief. Het is een afwisseling van inspanning aan een hoge intensiteit die word afgewisseld met een lage intensiteit. Dit kan er als volgt uitzien:

1 minuut sprinten
1 minuut uitlopen
Herhaal 6-8 keer

Wat zijn de voordelen van een intervaltraining t.o.v. duurtraining?

  • aanzienlijke verbetering van conditie (maximale zuurstofopname, vo2max)
  • Aanzienlijke verbetering van lichaamssamenstelling
  • Grotere toename ruststofwisseling
  • Neemt minder tijd in beslag

Put it to the test

Ben je nieuwsgierig geworden? Test jezelf de komende week met 2 intervaltrainingen om te kijken hoe jij dit ervaart. We lezen graag je ervaring!

Tekst: Alex van der Werf  voor VivOnline
Health Coach & presenter

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten