Je staat er waarschijnlijk niet bij stil als je door de supermarkt loopt of een maaltijd aan het bereiden bent, maar veel van ons voedsel wordt genetisch gemodificeerd. Dat wil zeggen dat er op een bepaalde manier wordt gerommeld met de eigenschappen van planten. Maar wat is het precies? Hoe kun je het herkennen? En hoe schadelijk voor onze gezondheid is het eigenlijk?
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
Het genetisch modificeren van voedsel is een proces waarbij de eigenschappen van (bepaalde) planten worden aangepast. Hierdoor groeien gewassen bijvoorbeeld sneller, of zijn ze plotseling resistent tegen bepaalde insecten.
Genetisch gemodificeerde gewassen zijn onder andere maïs, soja, katoen, suikerbieten, koolzaad en kleine hoeveelheden courgette en gele pompoen. Overigens is er in Nederland nog niet van al deze soorten een gemodificeerde versie te vinden. In Europa bestaat er een behoorlijke strenge regelgeving als het gaat om genetische modificatie.
Hoe herken ik het?
Ondanks deze regelgeving, betekent het niet dat er nog helemaal niets te vinden is in Europa. Soja en maïs worden – ondanks hun veelal gezonde karakter – wel vaak genetisch gemodificeerd.
Ook in Nederland vind je genetisch gemodificeerde maïs en soja veelvuldig terug in voedingsmiddelen. Je krijgt dit waarschijnlijk vaker binnen dan dat je door hebt.
Wel is het zo dat wanneer er genetisch gemodificeerde ingrediënten in bepaalde producten zitten, dit op het etiket moet staan. De regel geldt dat dit aangegeven moet worden bij producten die meer dan 0,9% aan genetische gemodificeerde ingrediënten bevatten. Let hierbij vooral op het EKO-keurmerk.
Dierenwelzijn of dierenleed?
Het probleem met genetisch gemanipuleerd voedsel is echter niet direct ons voedsel.
Naast genetisch gemanipuleerd voedsel voor de mens, krijgen heel veel dieren ook genetisch gemanipuleerd voedsel toegediend. In Nederland geldt dit voor tussen de 90 en 100% van alle dieren.
Hoewel de eerder genoemde wetgeving omtrent genetisch gemodificeerd voedsel heel redelijk lijkt is het niet zo dat wanneer je eieren of melk koopt van dieren die geen natuurlijk voedsel krijgen, er op deze producten aangegeven hoeft te worden dat ze genetisch gemodificeerd zijn. Het is immers alleen het voedsel dat een koe of schaap gegeten heeft.
Toch betekent dit dat deze producten een groot percentage aan gemodificeerde ingrediënten bevatten, omdat dit wel in het spijsverteringssysteem van het dier terecht is gekomen. Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat genetisch gemodificeerd voedsel voor dieren grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Hoe gevaarlijk is het?
Genetisch gemodificeerd voedsel kan sneller groeien en is bestand tegen bepaalde insecten. In principe klinkt dat niet heel negatief, maar wat voor effect heeft het op ons lichaam?
Uit meerdere onderzoeken gedaan bij ratten die genetisch gemodificeerd voedsel toegediend kregen, bleek dat zij naar verloop van tijd kankergezwellen ontwikkelden.
Als mensen genetisch gemodificeerd voedsel eten, heeft dit ook vaak een negatief effect. Dit is alleen niet direct merkbaar en er is bovendien nog te weinig onderzoek naar gedaan.
Toch blijkt al dat het er bijvoorbeeld voor zorgt dat we resistent worden voor antibiotica en dat we er in hoog tempo allergieën door ontwikkelen. Daarnaast is het zo dat wanneer we genetisch gemodificeerd voedsel tot ons nemen, het gen in ons lichaam blijft, waardoor het op de lange termijn allerlei negatieve effecten zou kunnen hebben.
Vermijden
Kortom: het is beter om genetisch gemodificeerd voedsel te vermijden. Hoe kun je dit het beste doen?
1.Eet zo min mogelijk bewerkte voeding
Het is in eerste instantie belangrijk om te weten welke producten je zonder problemen kunt eten. Verse groenten, fruit, olijfolie, kokosolie, peulvruchten (behalve sojabonen van buiten de EU), onbewerkte noten, zaden (behalve koolzaad) en pitten zijn tot nu toe niet genetisch gemodificeerd in Europa en kun je veilig eten.
Brood, crackers, snoep, toast, koekjes, zoutjes, kant-en-klare maaltijden
zoals diepvriespizza’s of andere bewerkte voedingsmiddelen bevatten stuk voor stuk genetisch gemodificeerde ingrediënten. Eet ze daarom liever niet.
2. Lees etiketten
Als je toch een bewerkt voedingsmiddel wilt eten, lees dan altijd goed het etiket. Vaak heb je helemaal niet door dat er ingrediënten in kunnen zitten die genetisch gemanipuleerd zijn. Kijk niet alleen naar de keurmerken maar check altijd de ingrediëntenlijst van een product. Zie jij ingrediënten op mais van soja, mais of koolzaad staan? Laat het product dan liever staan.
3. Koop biologisch zuivel en gras gevoerd vlees
Vlees en zuivel is niet genetisch gemodificeerd, maar de dieren krijgen wel genetisch gemodificeerd voedsel toegediend. Als je er zeker van wilt zijn dat je dit niet binnenkrijgt, kies dan voor biologische zuivel en kip en voor gras gevoerd vlees.
Tekst: Jasper Alblas voor VIVONLINE
Wil je meer artikelen lezen van Jasper? Klik dan hier!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2017
FRIET
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
16 november 2016
Interview Vriendin
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
30 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –