Je staat er waarschijnlijk niet bij stil als je door de supermarkt loopt of een maaltijd aan het bereiden bent, maar veel van ons voedsel wordt genetisch gemodificeerd. Dat wil zeggen dat er op een bepaalde manier wordt gerommeld met de eigenschappen van planten. Maar wat is het precies? Hoe kun je het herkennen? En hoe schadelijk voor onze gezondheid is het eigenlijk?
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
Het genetisch modificeren van voedsel is een proces waarbij de eigenschappen van (bepaalde) planten worden aangepast. Hierdoor groeien gewassen bijvoorbeeld sneller, of zijn ze plotseling resistent tegen bepaalde insecten.
Genetisch gemodificeerde gewassen zijn onder andere maïs, soja, katoen, suikerbieten, koolzaad en kleine hoeveelheden courgette en gele pompoen. Overigens is er in Nederland nog niet van al deze soorten een gemodificeerde versie te vinden. In Europa bestaat er een behoorlijke strenge regelgeving als het gaat om genetische modificatie.
Hoe herken ik het?
Ondanks deze regelgeving, betekent het niet dat er nog helemaal niets te vinden is in Europa. Soja en maïs worden – ondanks hun veelal gezonde karakter – wel vaak genetisch gemodificeerd.
Ook in Nederland vind je genetisch gemodificeerde maïs en soja veelvuldig terug in voedingsmiddelen. Je krijgt dit waarschijnlijk vaker binnen dan dat je door hebt.
Wel is het zo dat wanneer er genetisch gemodificeerde ingrediënten in bepaalde producten zitten, dit op het etiket moet staan. De regel geldt dat dit aangegeven moet worden bij producten die meer dan 0,9% aan genetische gemodificeerde ingrediënten bevatten. Let hierbij vooral op het EKO-keurmerk.
Dierenwelzijn of dierenleed?
Het probleem met genetisch gemanipuleerd voedsel is echter niet direct ons voedsel.
Naast genetisch gemanipuleerd voedsel voor de mens, krijgen heel veel dieren ook genetisch gemanipuleerd voedsel toegediend. In Nederland geldt dit voor tussen de 90 en 100% van alle dieren.
Hoewel de eerder genoemde wetgeving omtrent genetisch gemodificeerd voedsel heel redelijk lijkt is het niet zo dat wanneer je eieren of melk koopt van dieren die geen natuurlijk voedsel krijgen, er op deze producten aangegeven hoeft te worden dat ze genetisch gemodificeerd zijn. Het is immers alleen het voedsel dat een koe of schaap gegeten heeft.
Toch betekent dit dat deze producten een groot percentage aan gemodificeerde ingrediënten bevatten, omdat dit wel in het spijsverteringssysteem van het dier terecht is gekomen. Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat genetisch gemodificeerd voedsel voor dieren grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Hoe gevaarlijk is het?
Genetisch gemodificeerd voedsel kan sneller groeien en is bestand tegen bepaalde insecten. In principe klinkt dat niet heel negatief, maar wat voor effect heeft het op ons lichaam?
Uit meerdere onderzoeken gedaan bij ratten die genetisch gemodificeerd voedsel toegediend kregen, bleek dat zij naar verloop van tijd kankergezwellen ontwikkelden.
Als mensen genetisch gemodificeerd voedsel eten, heeft dit ook vaak een negatief effect. Dit is alleen niet direct merkbaar en er is bovendien nog te weinig onderzoek naar gedaan.
Toch blijkt al dat het er bijvoorbeeld voor zorgt dat we resistent worden voor antibiotica en dat we er in hoog tempo allergieën door ontwikkelen. Daarnaast is het zo dat wanneer we genetisch gemodificeerd voedsel tot ons nemen, het gen in ons lichaam blijft, waardoor het op de lange termijn allerlei negatieve effecten zou kunnen hebben.
Vermijden
Kortom: het is beter om genetisch gemodificeerd voedsel te vermijden. Hoe kun je dit het beste doen?
1.Eet zo min mogelijk bewerkte voeding
Het is in eerste instantie belangrijk om te weten welke producten je zonder problemen kunt eten. Verse groenten, fruit, olijfolie, kokosolie, peulvruchten (behalve sojabonen van buiten de EU), onbewerkte noten, zaden (behalve koolzaad) en pitten zijn tot nu toe niet genetisch gemodificeerd in Europa en kun je veilig eten.
Brood, crackers, snoep, toast, koekjes, zoutjes, kant-en-klare maaltijden
zoals diepvriespizza’s of andere bewerkte voedingsmiddelen bevatten stuk voor stuk genetisch gemodificeerde ingrediënten. Eet ze daarom liever niet.
2. Lees etiketten
Als je toch een bewerkt voedingsmiddel wilt eten, lees dan altijd goed het etiket. Vaak heb je helemaal niet door dat er ingrediënten in kunnen zitten die genetisch gemanipuleerd zijn. Kijk niet alleen naar de keurmerken maar check altijd de ingrediëntenlijst van een product. Zie jij ingrediënten op mais van soja, mais of koolzaad staan? Laat het product dan liever staan.
3. Koop biologisch zuivel en gras gevoerd vlees
Vlees en zuivel is niet genetisch gemodificeerd, maar de dieren krijgen wel genetisch gemodificeerd voedsel toegediend. Als je er zeker van wilt zijn dat je dit niet binnenkrijgt, kies dan voor biologische zuivel en kip en voor gras gevoerd vlees.
Tekst: Jasper Alblas voor VIVONLINE
Wil je meer artikelen lezen van Jasper? Klik dan hier!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
27 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –