Je staat er waarschijnlijk niet bij stil als je door de supermarkt loopt of een maaltijd aan het bereiden bent, maar veel van ons voedsel wordt genetisch gemodificeerd. Dat wil zeggen dat er op een bepaalde manier wordt gerommeld met de eigenschappen van planten. Maar wat is het precies? Hoe kun je het herkennen? En hoe schadelijk voor onze gezondheid is het eigenlijk?
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
Het genetisch modificeren van voedsel is een proces waarbij de eigenschappen van (bepaalde) planten worden aangepast. Hierdoor groeien gewassen bijvoorbeeld sneller, of zijn ze plotseling resistent tegen bepaalde insecten.
Genetisch gemodificeerde gewassen zijn onder andere maïs, soja, katoen, suikerbieten, koolzaad en kleine hoeveelheden courgette en gele pompoen. Overigens is er in Nederland nog niet van al deze soorten een gemodificeerde versie te vinden. In Europa bestaat er een behoorlijke strenge regelgeving als het gaat om genetische modificatie.
Hoe herken ik het?
Ondanks deze regelgeving, betekent het niet dat er nog helemaal niets te vinden is in Europa. Soja en maïs worden – ondanks hun veelal gezonde karakter – wel vaak genetisch gemodificeerd.
Ook in Nederland vind je genetisch gemodificeerde maïs en soja veelvuldig terug in voedingsmiddelen. Je krijgt dit waarschijnlijk vaker binnen dan dat je door hebt.
Wel is het zo dat wanneer er genetisch gemodificeerde ingrediënten in bepaalde producten zitten, dit op het etiket moet staan. De regel geldt dat dit aangegeven moet worden bij producten die meer dan 0,9% aan genetische gemodificeerde ingrediënten bevatten. Let hierbij vooral op het EKO-keurmerk.
Dierenwelzijn of dierenleed?
Het probleem met genetisch gemanipuleerd voedsel is echter niet direct ons voedsel.
Naast genetisch gemanipuleerd voedsel voor de mens, krijgen heel veel dieren ook genetisch gemanipuleerd voedsel toegediend. In Nederland geldt dit voor tussen de 90 en 100% van alle dieren.
Hoewel de eerder genoemde wetgeving omtrent genetisch gemodificeerd voedsel heel redelijk lijkt is het niet zo dat wanneer je eieren of melk koopt van dieren die geen natuurlijk voedsel krijgen, er op deze producten aangegeven hoeft te worden dat ze genetisch gemodificeerd zijn. Het is immers alleen het voedsel dat een koe of schaap gegeten heeft.
Toch betekent dit dat deze producten een groot percentage aan gemodificeerde ingrediënten bevatten, omdat dit wel in het spijsverteringssysteem van het dier terecht is gekomen. Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat genetisch gemodificeerd voedsel voor dieren grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Hoe gevaarlijk is het?
Genetisch gemodificeerd voedsel kan sneller groeien en is bestand tegen bepaalde insecten. In principe klinkt dat niet heel negatief, maar wat voor effect heeft het op ons lichaam?
Uit meerdere onderzoeken gedaan bij ratten die genetisch gemodificeerd voedsel toegediend kregen, bleek dat zij naar verloop van tijd kankergezwellen ontwikkelden.
Als mensen genetisch gemodificeerd voedsel eten, heeft dit ook vaak een negatief effect. Dit is alleen niet direct merkbaar en er is bovendien nog te weinig onderzoek naar gedaan.
Toch blijkt al dat het er bijvoorbeeld voor zorgt dat we resistent worden voor antibiotica en dat we er in hoog tempo allergieën door ontwikkelen. Daarnaast is het zo dat wanneer we genetisch gemodificeerd voedsel tot ons nemen, het gen in ons lichaam blijft, waardoor het op de lange termijn allerlei negatieve effecten zou kunnen hebben.
Vermijden
Kortom: het is beter om genetisch gemodificeerd voedsel te vermijden. Hoe kun je dit het beste doen?
1.Eet zo min mogelijk bewerkte voeding
Het is in eerste instantie belangrijk om te weten welke producten je zonder problemen kunt eten. Verse groenten, fruit, olijfolie, kokosolie, peulvruchten (behalve sojabonen van buiten de EU), onbewerkte noten, zaden (behalve koolzaad) en pitten zijn tot nu toe niet genetisch gemodificeerd in Europa en kun je veilig eten.
Brood, crackers, snoep, toast, koekjes, zoutjes, kant-en-klare maaltijden
zoals diepvriespizza’s of andere bewerkte voedingsmiddelen bevatten stuk voor stuk genetisch gemodificeerde ingrediënten. Eet ze daarom liever niet.
2. Lees etiketten
Als je toch een bewerkt voedingsmiddel wilt eten, lees dan altijd goed het etiket. Vaak heb je helemaal niet door dat er ingrediënten in kunnen zitten die genetisch gemanipuleerd zijn. Kijk niet alleen naar de keurmerken maar check altijd de ingrediëntenlijst van een product. Zie jij ingrediënten op mais van soja, mais of koolzaad staan? Laat het product dan liever staan.
3. Koop biologisch zuivel en gras gevoerd vlees
Vlees en zuivel is niet genetisch gemodificeerd, maar de dieren krijgen wel genetisch gemodificeerd voedsel toegediend. Als je er zeker van wilt zijn dat je dit niet binnenkrijgt, kies dan voor biologische zuivel en kip en voor gras gevoerd vlees.
Tekst: Jasper Alblas voor VIVONLINE
Wil je meer artikelen lezen van Jasper? Klik dan hier!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
29 december 2017
De anti-kater pil
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
22 september 2015
Beste eitjes
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
12 maart 2015
Insecten als snack
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
5 maart 2016
Ultiem geluk
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
2 juli 2014
Aan het infuus
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
4 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –