Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel van groene smoothies en gezonde sapjes gehoord. Groene smoothies en gezonde sapjes zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn een snelle manier om je dagelijkse portie groenten en fruit binnen te krijgen. Om deze smoothies en sapjes te maken heb je natuurlijk wel de juiste apparatuur nodig zoals een blender of slowjuicer. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze apparaten?
Blender
Een blender versnijd groenten en fruit fijn door middel van scherpe mesjes die ronddraaien in een kan. De schillen en pulp blijven achter in de kan waardoor er een glad en wat dikker mengsel ontstaat. De vezels van het groenten en fruit worden door de blender fijngemalen waardoor ze makkelijk verteerbaar zijn.
Groene smoothies
In principe kunnen alle soorten groenten en fruit in een blender behalve wortelen. Dus ook het zachte fruit zoals aardbei en banaan. Met een blender maak je dus die heerlijke groene smoothies vaak gemengd met water, yoghurt of melk. Groene smoothies zijn sterk verzadigd en geven lang energie. Ze zijn dan ook zeer geschikt als ontbijt of tussendoortje. Ook kun je de blender gebruiken voor het bereiden van soep, het crunchen van ijs of alleen om te mixen en pureren.
Slowjuicer
De slowjuicer perst of kauwt op een zeer langzame manier de groenten en fruit fijn waardoor er geen warmte vrijkomt. Hierdoor blijven er meer vitaminen, mineralen en enzymen behouden dan met een blender. In een slowjuicer worden onverteerbare vezels gescheiden van het sap waardoor je een glad sapje krijgt. Het pulp wordt in een apart bakje opgevangen en kun je hergebruiken voor bijvoorbeeld het maken van muffins of groenteburgers.
Gezond sapje
Weggooien is dus zonde! Een gezond sapje maak je dus met de slowjuicer. Gezonde sapjes ontlasten de spijsvertering en geven een snelle opname van voedingsstoffen waardoor ze een ideale energieboost zijn. Ook kun je met de slowjuicer notenmelk, soep, sauzen en soms zelfs ijs maken.
En ben je eruit? Ga jij voor de goed vullende smoothies en kies je voor een blender of vind je de gezondheidsvoordelen van de slowjuicer belangrijker?
Tekst: Maartje van Rooij
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
11 december 2014
Sporttrends 2015
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
30 april 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –