Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel van groene smoothies en gezonde sapjes gehoord. Groene smoothies en gezonde sapjes zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn een snelle manier om je dagelijkse portie groenten en fruit binnen te krijgen. Om deze smoothies en sapjes te maken heb je natuurlijk wel de juiste apparatuur nodig zoals een blender of slowjuicer. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze apparaten?
Blender
Een blender versnijd groenten en fruit fijn door middel van scherpe mesjes die ronddraaien in een kan. De schillen en pulp blijven achter in de kan waardoor er een glad en wat dikker mengsel ontstaat. De vezels van het groenten en fruit worden door de blender fijngemalen waardoor ze makkelijk verteerbaar zijn.
Groene smoothies
In principe kunnen alle soorten groenten en fruit in een blender behalve wortelen. Dus ook het zachte fruit zoals aardbei en banaan. Met een blender maak je dus die heerlijke groene smoothies vaak gemengd met water, yoghurt of melk. Groene smoothies zijn sterk verzadigd en geven lang energie. Ze zijn dan ook zeer geschikt als ontbijt of tussendoortje. Ook kun je de blender gebruiken voor het bereiden van soep, het crunchen van ijs of alleen om te mixen en pureren.
Slowjuicer
De slowjuicer perst of kauwt op een zeer langzame manier de groenten en fruit fijn waardoor er geen warmte vrijkomt. Hierdoor blijven er meer vitaminen, mineralen en enzymen behouden dan met een blender. In een slowjuicer worden onverteerbare vezels gescheiden van het sap waardoor je een glad sapje krijgt. Het pulp wordt in een apart bakje opgevangen en kun je hergebruiken voor bijvoorbeeld het maken van muffins of groenteburgers.
Gezond sapje
Weggooien is dus zonde! Een gezond sapje maak je dus met de slowjuicer. Gezonde sapjes ontlasten de spijsvertering en geven een snelle opname van voedingsstoffen waardoor ze een ideale energieboost zijn. Ook kun je met de slowjuicer notenmelk, soep, sauzen en soms zelfs ijs maken.
En ben je eruit? Ga jij voor de goed vullende smoothies en kies je voor een blender of vind je de gezondheidsvoordelen van de slowjuicer belangrijker?
Tekst: Maartje van Rooij
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
23 maart 2015
Dopper winnen
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
21 januari 2016
Get fit with HIIT
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
13 augustus 2015
Homemade Hummus
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
1 juli 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –