Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel van groene smoothies en gezonde sapjes gehoord. Groene smoothies en gezonde sapjes zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn een snelle manier om je dagelijkse portie groenten en fruit binnen te krijgen. Om deze smoothies en sapjes te maken heb je natuurlijk wel de juiste apparatuur nodig zoals een blender of slowjuicer. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze apparaten?

Blender

Een blender versnijd groenten en fruit fijn door middel van scherpe mesjes die ronddraaien in een kan. De schillen en pulp blijven achter in de kan waardoor er een glad en wat dikker mengsel ontstaat. De vezels van het groenten en fruit worden door de blender fijngemalen waardoor ze makkelijk verteerbaar zijn.

Groene smoothies

In principe kunnen alle soorten groenten en fruit in een blender behalve wortelen. Dus ook het zachte fruit zoals aardbei en banaan. Met een blender maak je dus die heerlijke groene smoothies vaak gemengd met water, yoghurt of melk. Groene smoothies zijn sterk verzadigd en geven lang energie. Ze zijn dan ook zeer geschikt als ontbijt of tussendoortje. Ook kun je de blender gebruiken voor het bereiden van soep, het crunchen van ijs of alleen om te mixen en pureren.

Slowjuicer

De slowjuicer perst of kauwt op een zeer langzame manier de groenten en fruit fijn waardoor er geen warmte vrijkomt. Hierdoor blijven er meer vitaminen, mineralen en enzymen behouden dan met een blender. In een slowjuicer worden onverteerbare vezels gescheiden van het sap waardoor je een glad sapje krijgt. Het pulp wordt in een apart bakje opgevangen en kun je hergebruiken voor bijvoorbeeld het maken van muffins of groenteburgers.

Gezond sapje

Weggooien is dus zonde! Een gezond sapje maak je dus met de slowjuicer. Gezonde sapjes ontlasten de spijsvertering en geven een snelle opname van voedingsstoffen waardoor ze een ideale energieboost zijn. Ook kun je met de slowjuicer notenmelk, soep, sauzen en soms zelfs ijs maken.


En ben je eruit? Ga jij voor de goed vullende smoothies en kies je voor een blender of vind je de gezondheidsvoordelen van de slowjuicer belangrijker?

 

Tekst: Maartje van Rooij

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten