Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel van groene smoothies en gezonde sapjes gehoord. Groene smoothies en gezonde sapjes zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn een snelle manier om je dagelijkse portie groenten en fruit binnen te krijgen. Om deze smoothies en sapjes te maken heb je natuurlijk wel de juiste apparatuur nodig zoals een blender of slowjuicer. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze apparaten?
Blender
Een blender versnijd groenten en fruit fijn door middel van scherpe mesjes die ronddraaien in een kan. De schillen en pulp blijven achter in de kan waardoor er een glad en wat dikker mengsel ontstaat. De vezels van het groenten en fruit worden door de blender fijngemalen waardoor ze makkelijk verteerbaar zijn.
Groene smoothies
In principe kunnen alle soorten groenten en fruit in een blender behalve wortelen. Dus ook het zachte fruit zoals aardbei en banaan. Met een blender maak je dus die heerlijke groene smoothies vaak gemengd met water, yoghurt of melk. Groene smoothies zijn sterk verzadigd en geven lang energie. Ze zijn dan ook zeer geschikt als ontbijt of tussendoortje. Ook kun je de blender gebruiken voor het bereiden van soep, het crunchen van ijs of alleen om te mixen en pureren.
Slowjuicer
De slowjuicer perst of kauwt op een zeer langzame manier de groenten en fruit fijn waardoor er geen warmte vrijkomt. Hierdoor blijven er meer vitaminen, mineralen en enzymen behouden dan met een blender. In een slowjuicer worden onverteerbare vezels gescheiden van het sap waardoor je een glad sapje krijgt. Het pulp wordt in een apart bakje opgevangen en kun je hergebruiken voor bijvoorbeeld het maken van muffins of groenteburgers.
Gezond sapje
Weggooien is dus zonde! Een gezond sapje maak je dus met de slowjuicer. Gezonde sapjes ontlasten de spijsvertering en geven een snelle opname van voedingsstoffen waardoor ze een ideale energieboost zijn. Ook kun je met de slowjuicer notenmelk, soep, sauzen en soms zelfs ijs maken.
En ben je eruit? Ga jij voor de goed vullende smoothies en kies je voor een blender of vind je de gezondheidsvoordelen van de slowjuicer belangrijker?
Tekst: Maartje van Rooij
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
12 december 2014
15 foods voor 2015
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
27 november 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –