Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel van groene smoothies en gezonde sapjes gehoord. Groene smoothies en gezonde sapjes zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn een snelle manier om je dagelijkse portie groenten en fruit binnen te krijgen. Om deze smoothies en sapjes te maken heb je natuurlijk wel de juiste apparatuur nodig zoals een blender of slowjuicer. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze apparaten?
Blender
Een blender versnijd groenten en fruit fijn door middel van scherpe mesjes die ronddraaien in een kan. De schillen en pulp blijven achter in de kan waardoor er een glad en wat dikker mengsel ontstaat. De vezels van het groenten en fruit worden door de blender fijngemalen waardoor ze makkelijk verteerbaar zijn.
Groene smoothies
In principe kunnen alle soorten groenten en fruit in een blender behalve wortelen. Dus ook het zachte fruit zoals aardbei en banaan. Met een blender maak je dus die heerlijke groene smoothies vaak gemengd met water, yoghurt of melk. Groene smoothies zijn sterk verzadigd en geven lang energie. Ze zijn dan ook zeer geschikt als ontbijt of tussendoortje. Ook kun je de blender gebruiken voor het bereiden van soep, het crunchen van ijs of alleen om te mixen en pureren.
Slowjuicer
De slowjuicer perst of kauwt op een zeer langzame manier de groenten en fruit fijn waardoor er geen warmte vrijkomt. Hierdoor blijven er meer vitaminen, mineralen en enzymen behouden dan met een blender. In een slowjuicer worden onverteerbare vezels gescheiden van het sap waardoor je een glad sapje krijgt. Het pulp wordt in een apart bakje opgevangen en kun je hergebruiken voor bijvoorbeeld het maken van muffins of groenteburgers.
Gezond sapje
Weggooien is dus zonde! Een gezond sapje maak je dus met de slowjuicer. Gezonde sapjes ontlasten de spijsvertering en geven een snelle opname van voedingsstoffen waardoor ze een ideale energieboost zijn. Ook kun je met de slowjuicer notenmelk, soep, sauzen en soms zelfs ijs maken.
En ben je eruit? Ga jij voor de goed vullende smoothies en kies je voor een blender of vind je de gezondheidsvoordelen van de slowjuicer belangrijker?
Tekst: Maartje van Rooij
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
25 januari 2015
Glutenintolerantie
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
10 augustus 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –