Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerde berichten
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
21 december 2018
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
6 juli 2014
Meet expert Evelien Blom
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
12 juni 2014
Frisse juice
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
28 oktober 2018
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
27 januari 2019