Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
2 juli 2014
Aan het infuus
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
11 september 2014
Eetdagboek review
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
4 december 2014
Foodtrends 2015
2 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –