Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
22 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –