Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
30 november 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –