Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
3 september 2015
Boerenkoolchips
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
6 oktober 2014
Eetdagboek review
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
9 november 2014
Herfstige salade
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
17 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –