Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
6 september 2016
Keltisch zeezout
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
8 mei 2014
Mom in shape
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
17 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –