Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
8 maart 2016
Detox kan elke dag
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
13 augustus 2015
Homemade Hummus
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
24 februari 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –