Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerde berichten
21 augustus 2017
Avocado risotto
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
11 december 2018
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
8 mei 2014
Mom in shape
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
24 april 2014
10x eten tegen zonnebrand
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
12 november 2018