Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
8 mei 2014
Mom in shape
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
22 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –