Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
9 augustus 2015
Herman over bonen
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
6 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –