Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 oktober 2018
Sushi omelet
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
22 september 2015
Beste eitjes
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
17 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –