Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
6 september 2016
Keltisch zeezout
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
2 februari 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –