Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2015
Ontbijt ijs
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
30 september 2015
Glutenvrije maand
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
6 september 2016
Keltisch zeezout
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
9 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –