Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juli 2015
Voeding met Viv
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
2 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –