Als we aan het sporten zijn kunnen we soms last krijgen van onze rug. Dit is uiteraard vervelend want je sportieve sessie wordt er zo niet beter op. Let daarom op met de volgende 6 sportoefeningen, deze kunnen je rug namelijk behoorlijk kwaad doen:

1. Sit ups

Je kent ze wel, het zijn die buikspieroefeningen die haast iedereen doet in de sportschool. Ze zijn weliswaar populair maar dat betekent nog niet dat ze niet gevaarlijk kunnen zijn. Je werkt aan je buikspieren maar tegelijkertijd ben je flink met die wervelkolom in de weer en dit kan de nodige pijn veroorzaken. Je kunt de sit ups vervangen voor de plank, hier ervaren mensen vaak minder snel klachten van.

2. Squats

Squats zijn een super oefening om je benen en bilspieren te versterken, maar het is wel een oefening die lastig uit te voeren is. De perfecte vorm heb je nu eenmaal niet 1-2-3 gevonden. En zodra je vorm niet goed is kan er een hoop misgaan met je rug. Probeer daarom altijd je squats goed aan te leren, dit scheelt je de onnodige en nare rugklachten.

3. Boksen

Boksen is ideaal om je agressie de vrije loop te laten maar je rug kan hier minder blij mee zijn. Je maakt tijdens het boksen namelijk scherpe en snelle bewegingen met je torso en je rug kan hier een behoorlijke klap van krijgen. Probeer daarom tijdens de hele sessie je aandacht erbij te houden. Wees gefocust en sla niet zomaar wat in het rond.

4. Hardlopen

Hardlopen is een grote boosdoener wat betreft rugpijn. Het herhaaldelijk bonzen van je voeten en benen op de grond, is een veel voorkomende stressfactor voor degene die al zwakke ruggen hebben en het is soms een trigger voor mensen die dat nog niet hebben. Probeer daarom ook eens te spinnen of te zwemmen.

5. Touwtje springen

Net als squats is touwtje springen een hele goede manier om vet te verbranden. Maar het betekent ook dat pijn in de gewrichten een vaak voorkomend gevolg is. Dus als je last hebt van rugklachten (of kniepijn, dat kan ook) dan kan je het springtouw beter skippen. En dat blijft niet bij slechts een leuk woordgrapje.

6. Foam rollen

Foam rollen kan fijn zijn voor de spieren, maar het kan ook zeker een tegenstrijdig effect hebben. Als je dit namelijk verkeerd doet kun je jezelf beschadigen. Doe het goed: blijf weg bij de onderrug, en houd je aan gebieden zoals: quads, buitenste dijen en de bovenrug. Je onderrug heeft namelijk niet genoeg spieren om de druk van de foamroller de baas te zijn.

LEES OOK: Dit is hoe je een mango eerder laat rijpen zodat  je ‘m eerder of per direct kan eten.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten