Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerde berichten
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
16 november 2016
Interview Vriendin
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
2 september 2015