Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
17 december 2015
Strakke benen en billen?
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
8 maart 2016
Detox kan elke dag
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
31 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –