Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
2 juli 2014
Aan het infuus
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
5 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –