Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
26 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –