Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
20 juni 2015
Lazy Sushi
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
31 maart 2015
Gifvrij eten
13 augustus 2015
Homemade Hummus
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
22 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –