Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
4 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –