Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
12 juni 2014
Frisse juice
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
8 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –