Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
12 juni 2014
Frisse juice
5 oktober 2018
Viv’s detox
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
31 juli 2014
A kiwi a day…
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
11 december 2014
Sporttrends 2015
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
13 augustus 2015
Homemade Hummus
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
25 januari 2015
Glutenintolerantie
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
9 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –