Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 november 2015
Viv Health Event
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
11 september 2014
Eetdagboek review
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
13 oktober 2018
Sushi omelet
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
3 september 2015
Gezonde chocopasta
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
5 oktober 2018
Viv’s detox
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
26 juni 2018
Ilse –
Anoniem –
Mannie Schonewille –
Anoniem –
Duidelijk en goed geholpen. Snelle bezorging
Lenny Boelen –