Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
25 augustus 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –