Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
20 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –