Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
23 maart 2015
Dopper winnen
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
2 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –