Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
31 juli 2014
A kiwi a day…
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
30 september 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –