Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
16 november 2016
Interview Vriendin
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
20 november 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –