Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
25 juni 2015
Eivissa Food
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
30 december 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –