Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
8 januari 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –