Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
6 september 2016
Keltisch zeezout
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
24 mei 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –