Om de week bespreekt presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlander zijn/haar eetdagboek. Na een hoop inspirerende vrouwen werd het weer hoog tijd voor wat mannelijke inzichten. Deze week is dat Ralph Moorman (41), gezondheidscoach en ingenieur levensmiddelentechnologie.
Met diverse Amerikaanse sport- en voedingscertificaten én opgedane kennis uit internationale artsenseminars over hormonen en gezondheid, is Ralph inmiddels gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die optimaal gezond willen worden.
Altijd in de koelkast
‘In mijn koelkast zit vooral onbewerkte voeding: Zeekraal, gerookte wilde zalm, ongebrande noten (gekoeld i.v.m. mogelijke schimmelgroei), rundertartaar, mineraalwater met bubbels, kokoswater, eieren en allerlei groentesoorten.’
Van huis uit
‘…ben ik opgegroeid met redelijk gezonde voeding. Mijn ouders probeerden de juiste keuzes te maken en me veel verse producten te geven. Helaas zijn zij ook in propaganda van de levensmiddelenindustrie getrapt. We kregen sinaasappelsap uit pak voor de vitamine C, melk voor de calcium, brood voor de jodium, en appelstroop voor de ijzer. Inmiddels hebben zij mijn opleiding tot trainer Hormoonfactor gedaan en zijn deze producten nu allemaal het huis uit.’
Boodschappen
‘Boodschappen doen is voor mij de winkel inlopen zonder honger, de producten pakken die ik van plan was te kopen, en de verleidingen in de supermarkt weerstaan. Zonder lijstje boodschappen doen, kan er voor zorgen dat je eindigt met allerlei ongezonde impulsaankopen in je karretje.’
Koken
‘Qua koken ben ik nogal sober. Een stukje vlees, kip of vis met veel groenten, wat zilvervliesrijst, zoete aardappel of peulvruchten en soms een klein beetje saus is voor mij lekker genoeg. Ik eet vooral om mijn lichaam te voeden en de smaak komt pas op de tweede plaats bij mij.’
In de ‘broodtrommel’
‘Vele jaren heb ik geen brood gegeten. Ik eet glutenvrij en de glutenvrije broodsoorten bestaan bijna allemaal uit suiker, bindmiddelen en kunstgrepen. Ik miste het wel om af en toe eens brood te eten. Daarom heb ik zelf een glutenvrij desembrood ontwikkeld op basis van glutenvrije haver en psylliumvezel met de naam YAM desem. De broodtrommel kan ik dus weer onder het stof vandaan halen!’
Jarenplan
‘Eigenlijk ben ik al zeer tevreden. Ik heb alle boeken geschreven die ik wilde schrijven, 600 trainers Hormoonfactor opgeleid om Nederland gezonder te kunnen maken, een gezond glutenvrij brood ontwikkeld, en lanceer binnenkort een online begeleidingsconcept. De komende jaren wil ik graag internationaal opschalen en meer producten in de supermarkt met het logo “Inspired by Ralph Moorman”. Daarnaast heb ik vooral in mijn privéleven ontzettend veel plannen om alles uit het leven te halen ;-)’
Eetpatroon
‘Onbewerkt, gevarieerd, glutenvrij, zuivelvrij, af en toe (ge)zondigen.’
Diëten
‘Crashdiëten doe ik niet aan, een goede gemiddelde levensstijl op lange termijn volhouden vind ik interessanter.’
Koolhydraten
‘Ik eet vooral onbewerkte koolhydraten zoals zilvervliesrijst, boekweit, quinoa, peulvruchten, (zoete) aardappel, fruit en groente. Bewerkte koolhydraten waar de vezels aan onttrokken zijn probeer ik te mijden.’
Ontbijt
‘Boekweitpannenkoeken gemaakt van boekweitmeel, ei en water zijn toch wel mijn favoriet.’
Sporten
‘Ik sport drie keer in de week. Twee keer krachttraining voor het hele lichaam en 1 keer mountainbiken, wielrennen of hardlopen in de buitenlucht.’
Million dollar tip
‘Doe vooral wat je energie geeft, dat is het allerbelangrijkste voor je gezondheid.’
80-20
‘Mijn 20% is voor chips, friet, teveel boter op een rijstwafel, en pindakaas.’
Guilty pleasure
‘Baklava is hemels!’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
20 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –