Om de week bespreekt presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlander zijn/haar eetdagboek. Na een hoop inspirerende vrouwen werd het weer hoog tijd voor wat mannelijke inzichten. Deze week is dat Ralph Moorman (41), gezondheidscoach en ingenieur levensmiddelentechnologie.
Met diverse Amerikaanse sport- en voedingscertificaten én opgedane kennis uit internationale artsenseminars over hormonen en gezondheid, is Ralph inmiddels gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die optimaal gezond willen worden.
Altijd in de koelkast
‘In mijn koelkast zit vooral onbewerkte voeding: Zeekraal, gerookte wilde zalm, ongebrande noten (gekoeld i.v.m. mogelijke schimmelgroei), rundertartaar, mineraalwater met bubbels, kokoswater, eieren en allerlei groentesoorten.’
Van huis uit
‘…ben ik opgegroeid met redelijk gezonde voeding. Mijn ouders probeerden de juiste keuzes te maken en me veel verse producten te geven. Helaas zijn zij ook in propaganda van de levensmiddelenindustrie getrapt. We kregen sinaasappelsap uit pak voor de vitamine C, melk voor de calcium, brood voor de jodium, en appelstroop voor de ijzer. Inmiddels hebben zij mijn opleiding tot trainer Hormoonfactor gedaan en zijn deze producten nu allemaal het huis uit.’
Boodschappen
‘Boodschappen doen is voor mij de winkel inlopen zonder honger, de producten pakken die ik van plan was te kopen, en de verleidingen in de supermarkt weerstaan. Zonder lijstje boodschappen doen, kan er voor zorgen dat je eindigt met allerlei ongezonde impulsaankopen in je karretje.’
Koken
‘Qua koken ben ik nogal sober. Een stukje vlees, kip of vis met veel groenten, wat zilvervliesrijst, zoete aardappel of peulvruchten en soms een klein beetje saus is voor mij lekker genoeg. Ik eet vooral om mijn lichaam te voeden en de smaak komt pas op de tweede plaats bij mij.’
In de ‘broodtrommel’
‘Vele jaren heb ik geen brood gegeten. Ik eet glutenvrij en de glutenvrije broodsoorten bestaan bijna allemaal uit suiker, bindmiddelen en kunstgrepen. Ik miste het wel om af en toe eens brood te eten. Daarom heb ik zelf een glutenvrij desembrood ontwikkeld op basis van glutenvrije haver en psylliumvezel met de naam YAM desem. De broodtrommel kan ik dus weer onder het stof vandaan halen!’
Jarenplan
‘Eigenlijk ben ik al zeer tevreden. Ik heb alle boeken geschreven die ik wilde schrijven, 600 trainers Hormoonfactor opgeleid om Nederland gezonder te kunnen maken, een gezond glutenvrij brood ontwikkeld, en lanceer binnenkort een online begeleidingsconcept. De komende jaren wil ik graag internationaal opschalen en meer producten in de supermarkt met het logo “Inspired by Ralph Moorman”. Daarnaast heb ik vooral in mijn privéleven ontzettend veel plannen om alles uit het leven te halen ;-)’
Eetpatroon
‘Onbewerkt, gevarieerd, glutenvrij, zuivelvrij, af en toe (ge)zondigen.’
Diëten
‘Crashdiëten doe ik niet aan, een goede gemiddelde levensstijl op lange termijn volhouden vind ik interessanter.’
Koolhydraten
‘Ik eet vooral onbewerkte koolhydraten zoals zilvervliesrijst, boekweit, quinoa, peulvruchten, (zoete) aardappel, fruit en groente. Bewerkte koolhydraten waar de vezels aan onttrokken zijn probeer ik te mijden.’
Ontbijt
‘Boekweitpannenkoeken gemaakt van boekweitmeel, ei en water zijn toch wel mijn favoriet.’
Sporten
‘Ik sport drie keer in de week. Twee keer krachttraining voor het hele lichaam en 1 keer mountainbiken, wielrennen of hardlopen in de buitenlucht.’
Million dollar tip
‘Doe vooral wat je energie geeft, dat is het allerbelangrijkste voor je gezondheid.’
80-20
‘Mijn 20% is voor chips, friet, teveel boter op een rijstwafel, en pindakaas.’
Guilty pleasure
‘Baklava is hemels!’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
6 september 2016
Opleiding tot Hormoon expert
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
4 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –