Om de week bespreekt presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlander zijn/haar eetdagboek. Na een hoop inspirerende vrouwen werd het weer hoog tijd voor wat mannelijke inzichten. Deze week is dat Ralph Moorman (41), gezondheidscoach en ingenieur levensmiddelentechnologie.
Met diverse Amerikaanse sport- en voedingscertificaten én opgedane kennis uit internationale artsenseminars over hormonen en gezondheid, is Ralph inmiddels gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die optimaal gezond willen worden.
Altijd in de koelkast
‘In mijn koelkast zit vooral onbewerkte voeding: Zeekraal, gerookte wilde zalm, ongebrande noten (gekoeld i.v.m. mogelijke schimmelgroei), rundertartaar, mineraalwater met bubbels, kokoswater, eieren en allerlei groentesoorten.’
Van huis uit
‘…ben ik opgegroeid met redelijk gezonde voeding. Mijn ouders probeerden de juiste keuzes te maken en me veel verse producten te geven. Helaas zijn zij ook in propaganda van de levensmiddelenindustrie getrapt. We kregen sinaasappelsap uit pak voor de vitamine C, melk voor de calcium, brood voor de jodium, en appelstroop voor de ijzer. Inmiddels hebben zij mijn opleiding tot trainer Hormoonfactor gedaan en zijn deze producten nu allemaal het huis uit.’
Boodschappen
‘Boodschappen doen is voor mij de winkel inlopen zonder honger, de producten pakken die ik van plan was te kopen, en de verleidingen in de supermarkt weerstaan. Zonder lijstje boodschappen doen, kan er voor zorgen dat je eindigt met allerlei ongezonde impulsaankopen in je karretje.’
Koken
‘Qua koken ben ik nogal sober. Een stukje vlees, kip of vis met veel groenten, wat zilvervliesrijst, zoete aardappel of peulvruchten en soms een klein beetje saus is voor mij lekker genoeg. Ik eet vooral om mijn lichaam te voeden en de smaak komt pas op de tweede plaats bij mij.’
In de ‘broodtrommel’
‘Vele jaren heb ik geen brood gegeten. Ik eet glutenvrij en de glutenvrije broodsoorten bestaan bijna allemaal uit suiker, bindmiddelen en kunstgrepen. Ik miste het wel om af en toe eens brood te eten. Daarom heb ik zelf een glutenvrij desembrood ontwikkeld op basis van glutenvrije haver en psylliumvezel met de naam YAM desem. De broodtrommel kan ik dus weer onder het stof vandaan halen!’
Jarenplan
‘Eigenlijk ben ik al zeer tevreden. Ik heb alle boeken geschreven die ik wilde schrijven, 600 trainers Hormoonfactor opgeleid om Nederland gezonder te kunnen maken, een gezond glutenvrij brood ontwikkeld, en lanceer binnenkort een online begeleidingsconcept. De komende jaren wil ik graag internationaal opschalen en meer producten in de supermarkt met het logo “Inspired by Ralph Moorman”. Daarnaast heb ik vooral in mijn privéleven ontzettend veel plannen om alles uit het leven te halen ;-)’
Eetpatroon
‘Onbewerkt, gevarieerd, glutenvrij, zuivelvrij, af en toe (ge)zondigen.’
Diëten
‘Crashdiëten doe ik niet aan, een goede gemiddelde levensstijl op lange termijn volhouden vind ik interessanter.’
Koolhydraten
‘Ik eet vooral onbewerkte koolhydraten zoals zilvervliesrijst, boekweit, quinoa, peulvruchten, (zoete) aardappel, fruit en groente. Bewerkte koolhydraten waar de vezels aan onttrokken zijn probeer ik te mijden.’
Ontbijt
‘Boekweitpannenkoeken gemaakt van boekweitmeel, ei en water zijn toch wel mijn favoriet.’
Sporten
‘Ik sport drie keer in de week. Twee keer krachttraining voor het hele lichaam en 1 keer mountainbiken, wielrennen of hardlopen in de buitenlucht.’
Million dollar tip
‘Doe vooral wat je energie geeft, dat is het allerbelangrijkste voor je gezondheid.’
80-20
‘Mijn 20% is voor chips, friet, teveel boter op een rijstwafel, en pindakaas.’
Guilty pleasure
‘Baklava is hemels!’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
28 mei 2014
Bloemkool pizza
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
16 november 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –