Ruik jij ook het voorjaar in de lucht? En voel je dan ook de zin om nieuwe dingen aan te pakken, op te ruimen en te zorgen dat je de zomer met een strak lichaam en vol levensenergie kunt verwelkomen? Dan is het belangrijk om te weten welke drie hormonen met anti-aging functies je kunnen helpen om je jong en vitaal te blijven voelen.

Naarmate we ouder worden neemt de lichaamseigen productie van deze 3 belangrijke hormonen met anti-aging functies af als wij er niets tegen doen. Maar met onze voeding, beweging, slaap en levensstijl kunnen we deze hormonen beïnvloeden. Hieronder lees je welke hormonen dat zijn en krijg je 3 praktische tips die je niet zou verwachten maar die je kunnen helpen om een tekort aan deze hormonen te voorkomen.

  1. Humaan Groei Hormoon (HGH)

Groeihormoon, ook vaak Human Growth Hormone (HGH) genoemd, is belangrijk voor je lichaam om gezond te blijven doordat het helpt bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels. Op je 70e produceer je nog maar 1/10e van de hoeveelheid HGH die je produceert als 20-jarige. Omdat dit hormoon mede verantwoordelijk is voor de verbranding van vet, is de afname van dit hormoon één van de oorzaken waardoor we langzaam steeds meer aankomen naarmate we ouder worden. HGH wordt door de hypofyse aangemaakt, met name tijdens de slaap. Vandaar dat slaaptekort kan bijdragen aan een tekort aan groeihormoon.

Tip: Maak je spieren kapot!

De belangrijkste stimulans van de groeihormoon productie is krachttraining en hoge intensiteit training. Tijdens deze trainingen maak je je spieren eigenlijk eerst kapot (verzuring) zodat ze sterker kunnen worden. De ophoping van melkzuur leidt tot spierschade, wat tot een maximale productie van groeihormoon (voor het herstellen van de spiercellen) leidt. Een training die gemaakt is voor het maximaal stimuleren van de groeihormoon productie is de Kettlebell Workout.

  1. Testosteron

Testosteron neemt ook af als we ouder worden, waardoor we minder energie hebben en sneller aankomen. Testosteron bevordert namelijk juist vet verbranding.! Mannen hebben 15 keer meer testosteron dan vrouwen, maar ook vrouwen hebben testosteron nodig! Het stimuleert namelijk ook spieropbouw, een gezonde hartfunctie, verbetert het humeur en geeft daadkracht in stress-situaties. Bovendien kan een gezond testosteronniveau in combinatie met een gezonde leefstijl de kans op ouderdomsklachten zoals botontkalking, spierzwakte en libidoverlies verminderen.

Tip: eet meer verzadigde vetten!

We zijn gewend om verzadigde vetten te vermijden omdat ze slecht zouden zijn voor ons hart. Maar het cholesterol in gezonde verzadigde vetten is juist nodig voor de aanmaak van testosteron. Eet daarom meer verzadigde vetten, maar dan wel de gezonde soorten. Een goede bron van gezonde verzadigde vetten is kokosolie, dat gebruikt kan worden in talloze snacks, smoothies en om mee te bakken en braden.

  1. Melatonine

Melatonine kennen we als ons slaaphormoon, maar het is ook een belangrijke lichaamseigen antioxidant die ons beschermt tegen vrije radicalen in ons lichaam en daarmee tegen veroudering. Vanaf ons 40e begint de productie van melatonine af te nemen waardoor veroudering van cellen sneller gaat. Ons dag en nacht ritme is heel belangirjk voor de aanmaak van melatonine. Ons niveau van melatonine stijgt met de duisternis en daalt als de ogen licht waarnemen. Daardoor kan te veel licht ‘s avonds de productie van melatonine negatief beïnvloeden.

Tip: Zorg dat je elke dag minimaal een half uur buitenlicht opvangt

Te veel licht ‘s avonds is niet goed voor je melatonine-productie, maar overdag moet je juist wel zorgen dat je voldoende daglicht binnen krijgt. Dat stimuleert namelijk de aanmaak van serotonine en serotonine is de voorloper van melatonine. Als er overdag niet genoeg serotonine aangemaakt wordt, heeft dit een negatief effect op de melatonine productie in de avond.

Wil je weten welke simpele dingen je nog meer kunt doen om veroudering tegen te gaan en veel beter in je vel te zitten? In de mini cursus ‘voor altijd jong’ krijg je 35 adviezen over voeding, superfoods en onze mind die je helpen om gemakkelijker blijvend gewicht teverliezen en iedere dag meer energie te hebben.

Deze “Voor Altijd Jong” cursus omvat 3 DVD’s en is je eerste stap richting een gezondere levensstijl. De DVD’s zitten vol praktische adviezen die je direct kunt toepassen en die resultaat geven.

Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten