Op vakantie laten we vaak alle touwtjes los en genieten we volop. Heerlijke etentjes en drankjes, een ander klimaat, andere tijdzone, andere omgeving en vreemde bedden zorgen ervoor dat onze darmen een beetje van streek raken. En we met die opgeblazen buik rondlopen. Herkenbaar? Hieronder staat uitgelegd hoe dat komt en geven we je 10 spijsvertering tips die ervoor zorgen dat je tijdens je vakantie geen last hebt van je darmen en lekker kunt genieten!

Oorzaken van een trage spijsvertering

 1. Inactief
  We zitten vaak uren in de auto of in het vliegtuig op weg naar de vakantiebestemming. Deze inactiviteit zorgt ervoor dat de stofwisseling vertraagt.
 2. Dehydratie
  We weten allemaal dat we goed moeten drinken en zeker tijdens een zonvakantie. Dehydratie ligt op de loer bij een hoog alcoholgebruik en zonnebaden. Water zorgt voor een goede en gemakkelijke uitscheiding. Dus water, water en nog eens water!!
 3. Slaap
  De tijdzones veranderen, andere bedden en een ander klimaat kunnen je slaapritme verstoren. Verstoring van je slaap kunnen de darmflora beïnvloeden en daardoor krijg je meer stress wat bijdraagt aan een slechte spijsvertering.
 4. Ziekteverwekkers
  Er zijn veel bacteriën en parasieten die de darmfunctie op verschillende manieren kunnen verstoren. Helaas is er op vakantie een hoog risico dat je deze bacterie of parasiet binnenkrijgt.
 5. Niet goed eten misschien wel de belangrijkste onruststoker voor onze darmen. We eten anders en vooral veeleer minder vezels en of de verkeerde waardoor we onze darmen irriteren.

Wat kun je zelf doen om je spijsvertering te verbeteren

 1. Kruidenthee
  Neem een pakje kruidenthee mee op vakantie op vraag om kruidenthee zoals Vervène, brandnetel, groene thee, kamille.. Deze bevorderen een betere vertering van voedsel, kalmeren een opgeblazen gevoel en winderigheid en fungeren als een veilig laxeermiddel
 2. Geen brood
  Vezels zorgen voor een goede darmwerking. Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen obstipatie. Maar laat het broodmandje staan. Want dit is vaak de oorzaak van verstoppingen.  Wit brood en ook gewoon tarwebrood kan dat effect hebben. Dus vraag om glutenvrijbrood. Dat hebben ze gelukkig in steeds meer landen.
 3. Vezels  eet heel veel vezels (noten, zaden zoals lijnzaad, sesamzaad, havermout, veel groente en fruit) Zo zorg je voor een extra portie vezels naast dat je natuurlijk genoeg vezels uit andere producten haalt.
 4. Magnesium
  Magnesium heeft twee functies: het kalmeren van het zenuwstelsel en het verminderen van stress. Ook is magnesium een spierverslapper en dat helpt de spieren te ontspannen, zodat het voedsel makkelijker door de darmen wordt voortgeduwd.
 5. Kruiden en specerijen
  Kruiden en specerijen bevorderen een goede stoelgang. Tip: wanneer je uiteten gaat, kies een gerecht wat rijk is aan kruiden en specerijen (chili, kardemom, koriander, peper, rozemarijn of gember).
 6. Gezonde vetten
  Gezonde vetten zorgen voor een gemakkelijke afvoer van afvalstoffen uit het lichaam en smeren de darmen. Daarnaast geven ze genoeg energie en geven een hongergevoel, waardoor je niet snel ongezonde keuzes zult maken. Tip; bestel of koop extra avocado, olijfolie, olijven, vette vis en of macadamia noten.
 7. Vermijden
  Probeer zoveel mogelijk geraffineerde suikers, gluten en zuivel te vermijden. Deze staan bekend om het verstoren van vertering en uitscheiding. Dus helaas daar gaat dat lekkere stokbroodje…  af en toe moet natuurlijk kunnen, maar als je last hebt van je darmen zou ik er voorzichtig mee zijn. Maar geen paniek: Je kunt ook om glutenvrije pizza’s en brood vragen. Er is veel meer te verkrijgen dan we soms denken.
 8. Water
  Neem altijd en overal genoeg water mee. Water zorgt voor een gemakkelijkere uitscheiding. Tevens is het heel belangrijk om voldoende water te drinken in combinatie met vezels eten. Tip: wil je je water een smaakje geven? Voeg dan aan je water wat citroen, aardbeien, munt of blauwe bessen toe.
 9. Beweging
  Gebrek aan beweging vertraagt de stofwisseling. Spijsvertering tips: wanneer je met de auto op vakantie gaat, zorg dan voor voldoende stops waarin je even een rondje loopt, rent of je even uitstrekt. In een vliegtuig: loop af en toe even rond. Daarnaast is het belangrijk dat je ook op vakantie voldoende beweegt. We snappen dat het in de hitte soms niet te doen is. Ga daarom of heel vroeg in de ochtend of laat in de avond sporten. Een rondje hardlopen (kun je daarnaast de omgeving verkennen), neem een yoga matje mee voor yoga oefeningen, plan een wandeling of ga een stuk zwemmen. Nog een tip: doe dit samen met iemand. Zo ben je gemotiveerd en samen sporten is een stuk leuker!
 10. Supplementen   Je kunt je darmen ook ondersteunen door supplementen, meer hierover lees je hier. 

 

Tekst:  VivOnline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten