Gezonde borrelrecepten
Glutenvrije, suikervrije én zuivelvrije borrelrecepten, die nog lekker zijn ook! Kan dat echt? Wij vroegen Puur Food Coach Alessandra haar favorieten met ons te delen.
De kerstdagen zijn voorbij, de een heeft het juist in deze periode heel zwaar met gezond eten en keuzes maken, de ander is er fluitend met heerlijke gezonde recepten doorheen gerold. Hoe dan ook, dit soort feestdagen draaien om eten, eten en eten. Dat is niet altijd even makkelijk.
80/20 regel
Zelf houd ik de 80/20 regel aan. Ik voel me daarom niet snel schuldig als ik iets gegeten heb wat eigenlijk niet binnen mijn eetpatroon, zonder suiker, tarwe en koezuivel, valt. Maar een hele avond naar bitterballen, kaasstengels en vlammetjes staren is me toch echt te moeilijk. Vroeg of laat verdwijnt er toch eentje achter mijn kiezen. En vervelend genoeg blijft het nooit bij één, door alle smaak- en kleurstoffen raakt je verzadigingsgevoel ontregeld en kun je achteloos dooreten zonder dat je lichaam een grens aangeeft.
Daarom is het al heel fijn als er een bakje rauwkost aanwezig is of rauwe ongezoute nootjes, maar nog fijner…lekkere snacks die ook nog helemaal verantwoord zijn.
3 gezonde snacks voor de Nieuwjaarsborrel
Boekweit-wraps met spinazie en geitenkaas aan een prikker
Ingrediënten voor de wrap:
150 gr boekweitmeel
50 gr kikkererwtenmeel
2 eieren
3 dl water
snufje zout
kokosolie
Ingrediënten voor de vulling:
200 gr spinazie
1 teentje knoflook
1 kleine ui
peper en zeezout
olijfolie
basilicum
zachte geitenkaas
3 tomaten
Bereiden
Maak een glad beslag van de twee meelsoorten, twee eieren, het water en een snuf zout. Bak vier dunne knapperige pannenkoekjes in kokosolie.Verhit een wokpan en fruit daar de knoflook en het gesneden uitje in. Voeg de spinazie toe en als het gaar is even uit laten lekken. Besmeer de pannenkoeken met zachte geitenkaas en leg daar over een reepje van de spinazie en verse basilicum overheen. Rol de wrap strak op en snij het in reepjes. Serveren met een half cherrytomaatje (vlak voor opdienen toevoegen)
Knapperige amandelcrackers
Deze crackers heb ik leren kennen via oerkrachtvoedingsadvies.nl. Ze zijn zo simpel om te maken, dat ze eigenlijk op geen enkel feestje meer ontbreken. Heerlijk bij dips, een kaasje of gewoon met wat zeezout.
Ingrediënten:
100 gram amandelmeel
1 eiwit
Peper, zeezout en verse groene kruiden naar smaak
(bijvoorbeeld rozemarijn, basilicum, tijm of bieslook)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175°C
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een stevig deeg
- Knip twee gelijke stukken bakpapier ter grootte van je bakplaat
- Plaats het deeg ertussen en rol dit met een deegroller uit tot een hele dunne plak van ongeveer 2 tot 3 mm (hoe dunner hoe lekkerder)
- Snij met een scherp mes het deeg in vierkantjes.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de crackers in ongeveer 15 minuten goudbruin.
De buitenste crackers zijn dunner en daardoor eerder bruin. Haal ze er daarom iets eerder uit en laat de rest nog 2,5 minuten in de oven.
De crackers blijven zeker twee dagen lekker in een afgesloten bewaardoos
Rode bietenhumus met appel
Ingrediënten:
2 gekookte rode bieten
een halve appel
2 eetlepels tahin (sesamzaadpasta)
1 knoflookteentje
2 eetlepels olijfolie
dessertlepel komijn
peper & zeezout
Extra nodig: keukenmachine
Bereiding
Meng de rode bieten, appel, knoflook, tahin, komijn, zout, peper en olijfolie in de keukenmachine tot glad mengsel.
Als het mengsel te droog is kun je er meer olijfolie aan toe voegen.
Serveertip: met schijfjes appel, selderij of komkommer dippen.
Happy Healthy New Year!
Van Pure Food Coaching by Alessandra Cantiniere. Alessandra is voedings- en keukencoach bij Pure Food Coaching, een praktijk die je op weg helpt naar een gezonde en energieke levensstijl. Bekijk hier haar website.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
17 september 2015
Ontbijt ijs
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
23 maart 2015
Dopper winnen
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
1 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –