Gezonde borrelrecepten
Glutenvrije, suikervrije én zuivelvrije borrelrecepten, die nog lekker zijn ook! Kan dat echt? Wij vroegen Puur Food Coach Alessandra haar favorieten met ons te delen.
De kerstdagen zijn voorbij, de een heeft het juist in deze periode heel zwaar met gezond eten en keuzes maken, de ander is er fluitend met heerlijke gezonde recepten doorheen gerold. Hoe dan ook, dit soort feestdagen draaien om eten, eten en eten. Dat is niet altijd even makkelijk.
80/20 regel
Zelf houd ik de 80/20 regel aan. Ik voel me daarom niet snel schuldig als ik iets gegeten heb wat eigenlijk niet binnen mijn eetpatroon, zonder suiker, tarwe en koezuivel, valt. Maar een hele avond naar bitterballen, kaasstengels en vlammetjes staren is me toch echt te moeilijk. Vroeg of laat verdwijnt er toch eentje achter mijn kiezen. En vervelend genoeg blijft het nooit bij één, door alle smaak- en kleurstoffen raakt je verzadigingsgevoel ontregeld en kun je achteloos dooreten zonder dat je lichaam een grens aangeeft.
Daarom is het al heel fijn als er een bakje rauwkost aanwezig is of rauwe ongezoute nootjes, maar nog fijner…lekkere snacks die ook nog helemaal verantwoord zijn.
3 gezonde snacks voor de Nieuwjaarsborrel
Boekweit-wraps met spinazie en geitenkaas aan een prikker
Ingrediënten voor de wrap:
150 gr boekweitmeel
50 gr kikkererwtenmeel
2 eieren
3 dl water
snufje zout
kokosolie
Ingrediënten voor de vulling:
200 gr spinazie
1 teentje knoflook
1 kleine ui
peper en zeezout
olijfolie
basilicum
zachte geitenkaas
3 tomaten
Bereiden
Maak een glad beslag van de twee meelsoorten, twee eieren, het water en een snuf zout. Bak vier dunne knapperige pannenkoekjes in kokosolie.Verhit een wokpan en fruit daar de knoflook en het gesneden uitje in. Voeg de spinazie toe en als het gaar is even uit laten lekken. Besmeer de pannenkoeken met zachte geitenkaas en leg daar over een reepje van de spinazie en verse basilicum overheen. Rol de wrap strak op en snij het in reepjes. Serveren met een half cherrytomaatje (vlak voor opdienen toevoegen)
Knapperige amandelcrackers
Deze crackers heb ik leren kennen via oerkrachtvoedingsadvies.nl. Ze zijn zo simpel om te maken, dat ze eigenlijk op geen enkel feestje meer ontbreken. Heerlijk bij dips, een kaasje of gewoon met wat zeezout.
Ingrediënten:
100 gram amandelmeel
1 eiwit
Peper, zeezout en verse groene kruiden naar smaak
(bijvoorbeeld rozemarijn, basilicum, tijm of bieslook)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175°C
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een stevig deeg
- Knip twee gelijke stukken bakpapier ter grootte van je bakplaat
- Plaats het deeg ertussen en rol dit met een deegroller uit tot een hele dunne plak van ongeveer 2 tot 3 mm (hoe dunner hoe lekkerder)
- Snij met een scherp mes het deeg in vierkantjes.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de crackers in ongeveer 15 minuten goudbruin.
De buitenste crackers zijn dunner en daardoor eerder bruin. Haal ze er daarom iets eerder uit en laat de rest nog 2,5 minuten in de oven.
De crackers blijven zeker twee dagen lekker in een afgesloten bewaardoos
Rode bietenhumus met appel
Ingrediënten:
2 gekookte rode bieten
een halve appel
2 eetlepels tahin (sesamzaadpasta)
1 knoflookteentje
2 eetlepels olijfolie
dessertlepel komijn
peper & zeezout
Extra nodig: keukenmachine
Bereiding
Meng de rode bieten, appel, knoflook, tahin, komijn, zout, peper en olijfolie in de keukenmachine tot glad mengsel.
Als het mengsel te droog is kun je er meer olijfolie aan toe voegen.
Serveertip: met schijfjes appel, selderij of komkommer dippen.
Happy Healthy New Year!
Van Pure Food Coaching by Alessandra Cantiniere. Alessandra is voedings- en keukencoach bij Pure Food Coaching, een praktijk die je op weg helpt naar een gezonde en energieke levensstijl. Bekijk hier haar website.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
12 december 2014
15 foods voor 2015
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
27 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –