Een mooi en schoon gebit, is niet alleen mooi maar vooral heel gezond. Ik leg je uit wat het belang is van een gezonde mond
Een stralende lach valt op bij een eerste kennismaking. Een gezond en mooi gebit met een stralende lach is jouw visitekaartje, want het geeft vertrouwen. En ik zeg eerlijk, ik kijk altijd als eerste naar de tanden bij iemand. Ik hou nou eenmaal van een fris gebit. Zelf ben ik altijd erg zuinig op mijn tanden geweest, onderhoud ze erg goed. En hou ze super schoon, zodat ze ook witter lijken. Maar naast dat het leuk is om naar een mooi gebit te kijken. Zegt het ook heel veel van onze gezondheid. Want 80% van onze gezondheid wordt bepaald in de darmen en DE START zit in de mond. We onderschatten soms hoe belangrijk het is om ons gebit gezond te houden. Ik geef je mijn tips voor een gezond en mooi gebit.
Wat zijn nog meer voordelen van een gezonde mond en een mooi gebit?
- De spijsvertering begint al in de mond. Als we aan eten denken, eten ruiken of proeven dan wordt er speeksel geproduceerd. Kauwen, fijnmalen maken samen met het speeksel een brij van ons voedsel, wat vervolgens verteerd kan worden. Op deze manier kan er optimaal gebruik gemaakt worden van alle voedingsstoffen en zo worden we fit en krijgen meer energie
- Zonder gebitselementen (tanden en kiezen) wordt het erg lastig om goed te kunnen praten. Onze spraak wordt bepaald door het gebit en de tong
- Een andere belangrijke taak van de mond is de rol die deze speelt binnen het immuunsysteem. Alle slijmvliezen, dus ook die van de darm) vormen een eerste verdedigende barrière tussen de binnen en de buitenwereld van het lichaam. Een gezonde mond wordt gekenmerkt door een gezonde barrière en deze houdt schadelijke stoffen buiten. Het helpt ons op deze manier om gezond te worden en te blijven.
7 tips om je gebit gezond en schoon te houden
- Poets je gebit twee keer per dag met een tandenborstel. Dit kan met een elektrische of met een handtandenborstel. Wat de beste manier is om je tanden te poetsen daar zijn de onderzoekers het nog niet over eens. Jouw voorkeur zal bepalend zijn voor het eind resultaat. Of dit met de hand of met een elektrische borstel is, doet er dan niet toe.
- Kauwen. Gebruik je mooie tanden door goed te kauwen op je voedsel. Want daarmee geef je een signaal aan de maag dat de spijsvertering mag beginnen. En dus als je goed kauwt zul je minder klachten hebben zoals; opgeblazen buik, winderigheid, obstipatie.
- Eet zoveel mogelijk groente. Deze voedingsmiddelen zitten vol met vezels die helpen om je mond gezond te houden.
- Drink dagelijks acht glazen water. Voldoende vocht is nodig voor een goede speekselproductie en speeksel beschermt de tanden en kiezen. Daarnaast is nodig voor de voedselvertering.
- Eet minimaal twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis. Het omega 3 vetzuur dat in vis zit werkt ontstekingsremmend en het helpt daarmee om je tandvlees gezond te houden.
- Zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D heeft veel functies in het lichaam. Het is onder andere nodig voor een sterk gebit en een goed functionerend immuunsysteem.
- Flos! Alleen poetsen is niet genoeg. Het is erg belangrijk om naast poetsen ook goed de ruimten tussen je tanden en kiezen dagelijks te reinigen. Dat kan met een stoker, rager, flossdraad of met (mijn favoriet) de waterflosser Waterpik. De waterflosser verwijdert bacteriën en voedselresten van de moeilijk bereikbare plekjes in de mond, die een slechte adem veroorzaken. Daarnaast is het effectiever dan ragers en flossdraad. Met slechts 1 minuutje per dag krijg je niet alleen een schoner gebit en een gezond gevoel, maar ook wittere tanden. Want je kunt bij Waterpik namelijk ook kiezen voor de whitening variant met whitening tabletten, die je er los bij kunt kopen. Deze gebruik ik inmiddels zelf. En ik moet zeggen dat ik erg enthousiast ben. Mijn mond voelt zo fris aan en mijn tanden voelen en ogen nog schoner. Aanradertje dus. Meer informatie vind je hier.
Tekst: Vivian Reijs VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 maart 2016
Detox kan elke dag
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
11 september 2014
Eetdagboek review
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
3 december 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –