Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
11 december 2014
Sporttrends 2015
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
6 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –