Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
1 april 2015
Saoto soep
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
12 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –