Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
4 december 2014
Foodtrends 2015
25 maart 2014
Presentatie coaching
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
13 januari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –