Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
17 december 2015
Strakke benen en billen?
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
21 augustus 2017
Avocado risotto
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
12 maart 2015
Insecten als snack
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
31 maart 2015
Gifvrij eten
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
3 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –