Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
12 juni 2014
Frisse juice
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
18 augustus 2015
Slanke salade
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
23 oktober 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –