Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
12 september 2017
Recept: good for the brains food
3 februari 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –