Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
3 december 2015
Ontgif je groenten
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
30 april 2014
ONE event!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
16 juli 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –