Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
25 juli 2015
Voeding met Viv
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
21 januari 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –