Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
3 september 2015
Boerenkoolchips
9 augustus 2015
Herman over bonen
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
10 juni 2015
Raw kokos snack
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
11 september 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –