Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 november 2016
Interview Vriendin
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
10 juli 2015
Voeding met Viv
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
23 februari 2016
Hongergevoel?
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
30 september 2015
Glutenvrije maand
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
8 mei 2014
Mom in shape
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
2 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –