Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
12 december 2014
15 foods voor 2015
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
13 augustus 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –