Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
5 oktober 2018
Viv’s detox
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
25 maart 2014
Presentatie coaching
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
25 juni 2015
Eivissa Food
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
7 september 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –