Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
4 december 2014
Foodtrends 2015
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
21 juni 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –