Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
20 oktober 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –