Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
3 september 2015
Gezonde chocopasta
1 juli 2016
VEGAN OREO!
11 september 2014
Eetdagboek review
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
25 juni 2021
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –