Het lijkt tegenwoordig wel een trend om ‘moeilijk’ te doen over voeding. vandaag de dag zijn we heel kieskeurig met wat we wel en niet willen eten. Dat lijkt een goede ontwikkeling. Want waarom zou je immers niet voorzichtig mogen doen met wat je in je mond stopt? Daar is op zich niets mis mee…
Anafylactische shock
Maar als moeder van een heel allergisch kind, dat van de kleinste kruimel al in een anafylactisch shock (met dodelijke afloop) kan raken, moet ik heel hard mijn best doen in restaurants of openbare gelegenheden om duidelijk te maken dat het in ons geval geen ‘hippe’ keuze betreft. De allergie van onze zoon wordt in eerste instantie niet serieus genomen. “Daar heb je weer zo iemand die met de glutenvrije en lactose-intolerantie trend meegaat”, zie je het bedienend personeel denken. Vooropgesteld: overgevoeligheid voor voeding kan vervelend zijn. Intolerantie, zoals ik voor lactose, kan in sommige gevallen zelfs best problematisch zijn. Een voedselallergie, zoals bij ons zoontje, kan dodelijk zijn. Het zou daarom mooi zijn als er wat meer duidelijkheid zou komen over hoe mensen hun keuze van (niet) eten zouden noemen. Dit zou mensen met een gevaarlijke allergie enorm helpen.
Niks aan het toeval overlaten
Laatst werkte ik aan boord van een vlucht van Amsterdam naar Lima. Ik had een dame aan boord die tijdens het serveren van de maaltijd ons attendeerde op het feit dat ze een ernstige notenallergie had en daar dus niets van mocht hebben (zelfs geen sporen van noten). Mijn advies aan zo’n dame zou dan zijn om je eigen eten mee te nemen. Als het om ons zoontje gaat, laten wij niets aan toeval over. Maar deze dame was niet voorbereid. We hebben in alle mogelijk hoeken en gaten geprobeerd iets voor haar te vinden, maar er zat volgens haar niets tussen wat zij kon eten. En toen zag mevrouw het toetje bij de passagier naast haar en wilde er ook graag eentje. Wij hebben haar uitgelegd dat dit toetje sporen van noten bevat, dus dat ze dit maar beter niet kon eten. Ineens veranderde haar allergie als een blad aan de boom. Maar zo allergisch was ze toch niet? Ik moest even tot tien tellen, want dit zijn de mensen die het voor mensen met een zeer ernstige voedselallergie, zoals mijn zoon, heel gevaarlijk maken. Spelen met de ernst van de allergie. Not done!
Wat is voedselallergie?
Als je een voedselallergie hebt, reageert je afweersysteem op de eiwitten die in voeding zitten. Hierdoor ontstaat er een allergische reactie. Mensen die ernstig allergisch zijn kunnen al op het kleinste beetje eiwit reageren. Dit eiwit wordt een allergeen genoemd. Een voorbeeld hiervan is pinda-allergie. Dan reageert het afweersysteem heel ernstig op het pinda-eiwit. Het lichaam maakt dan antistoffen aan (IGE) en histamine die de klachten veroorzaken.
Klachten
De klachten kunnen sterk variëren:
– Huidklachten: galbulten, roodheid, jeuk, eczeem;
– Oogklachten: rode ogen, jeuk, tranen;
– Luchtwegklachten: verstopte neus, snotteren, niezen, benauwdheid, piepende ademhaling, astma;
– Maagdarmkanaal: buikpijn, misselijkheid, overgeven, diarree;
– Hart en vaatklachten: duizeligheid, zweten, lage bloeddruk;
– Zwelling: zwelling van het gelaat en keel
Dit alles kan uitmonden in een levensbedreigende anafylaxie. Als er twee van de bovengenoemde orgaansystemen ‘werken’, dan is er kans op anafylaxie. Er moet dan snel gehandeld worden met een EpiPen / adrenaline-shot, gevold door medische hulp (dus altijd meteen 112 bellen).
Wat is voedselintolerantie?
Als je bijvoorbeeld intolerant bent voor koemelk, dan heet een lactose intolerantie. Het lichaam kan dan het melkenzym niet goed verteren. Dit komt door een tekort aan lactase in het lichaam, waardoor de darmen dit enzym niet goed verwerken. Dit kan in sommige gevallen zeer vervelende klachten geven, zoals een opgeblazen pijnlijke buik en enorme vermoeidheid. Intolerantie heeft echter geen anafylactische shock gevolgd door de dood als resultaat. Bij een intolerantie reageert je afweersysteem NIET allergisch op een voedingsstof. Het afweersysteem speelt nauwelijks of geen rol. Vaak is het zo dat je lichaam reageert op een enzym, zoals bij melk in voeding.
Klachten
Klachten bij voedselintolerantie kunnen zijn:
– Maag- en darmkanaal: buikpijn misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, diaree, overgeven.
Een intolerantie geeft in principe alleen klachten in het maag en darmkanaal. Al is het wel zo dat als het maag- en darmkanaal slecht werkt daar ook weer andere klachten uit voort kunnen komen, zoals eczeem of extreme vermoeidheid. Deze klachten treden echter niet accuut op, zoals bij een voedselallergie.
In het verleden heb ik nooit het verschil geweten tussen een intolerantie en allergie. Het verschil is, zoals bovenstaand duidelijk wordt, enorm. Hopelijk kunnen we door meer inzicht te geven voorkomen dat mensen niet zomaar met termen smijten die gevaarlijk kunnen zijn voor de mensen met een ‘echte’ voedselallergie. Als de dame aan boord had geweten hoe gevaarlijk dit is, had ze er waarschijnlijk niet mee gespeeld 😉
Liefs,
Melissa
Lees hier meer van Melissa
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2015
Glutenintolerantie
23 februari 2016
Hongergevoel?
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
14 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –