Het lijkt tegenwoordig wel een trend om ‘moeilijk’ te doen over voeding. vandaag de dag zijn we heel kieskeurig met wat we wel en niet willen eten. Dat lijkt een goede ontwikkeling. Want waarom zou je immers niet voorzichtig mogen doen met wat je in je mond stopt? Daar is op zich niets mis mee…
Anafylactische shock
Maar als moeder van een heel allergisch kind, dat van de kleinste kruimel al in een anafylactisch shock (met dodelijke afloop) kan raken, moet ik heel hard mijn best doen in restaurants of openbare gelegenheden om duidelijk te maken dat het in ons geval geen ‘hippe’ keuze betreft. De allergie van onze zoon wordt in eerste instantie niet serieus genomen. “Daar heb je weer zo iemand die met de glutenvrije en lactose-intolerantie trend meegaat”, zie je het bedienend personeel denken. Vooropgesteld: overgevoeligheid voor voeding kan vervelend zijn. Intolerantie, zoals ik voor lactose, kan in sommige gevallen zelfs best problematisch zijn. Een voedselallergie, zoals bij ons zoontje, kan dodelijk zijn. Het zou daarom mooi zijn als er wat meer duidelijkheid zou komen over hoe mensen hun keuze van (niet) eten zouden noemen. Dit zou mensen met een gevaarlijke allergie enorm helpen.
Niks aan het toeval overlaten
Laatst werkte ik aan boord van een vlucht van Amsterdam naar Lima. Ik had een dame aan boord die tijdens het serveren van de maaltijd ons attendeerde op het feit dat ze een ernstige notenallergie had en daar dus niets van mocht hebben (zelfs geen sporen van noten). Mijn advies aan zo’n dame zou dan zijn om je eigen eten mee te nemen. Als het om ons zoontje gaat, laten wij niets aan toeval over. Maar deze dame was niet voorbereid. We hebben in alle mogelijk hoeken en gaten geprobeerd iets voor haar te vinden, maar er zat volgens haar niets tussen wat zij kon eten. En toen zag mevrouw het toetje bij de passagier naast haar en wilde er ook graag eentje. Wij hebben haar uitgelegd dat dit toetje sporen van noten bevat, dus dat ze dit maar beter niet kon eten. Ineens veranderde haar allergie als een blad aan de boom. Maar zo allergisch was ze toch niet? Ik moest even tot tien tellen, want dit zijn de mensen die het voor mensen met een zeer ernstige voedselallergie, zoals mijn zoon, heel gevaarlijk maken. Spelen met de ernst van de allergie. Not done!
Wat is voedselallergie?
Als je een voedselallergie hebt, reageert je afweersysteem op de eiwitten die in voeding zitten. Hierdoor ontstaat er een allergische reactie. Mensen die ernstig allergisch zijn kunnen al op het kleinste beetje eiwit reageren. Dit eiwit wordt een allergeen genoemd. Een voorbeeld hiervan is pinda-allergie. Dan reageert het afweersysteem heel ernstig op het pinda-eiwit. Het lichaam maakt dan antistoffen aan (IGE) en histamine die de klachten veroorzaken.
Klachten
De klachten kunnen sterk variëren:
– Huidklachten: galbulten, roodheid, jeuk, eczeem;
– Oogklachten: rode ogen, jeuk, tranen;
– Luchtwegklachten: verstopte neus, snotteren, niezen, benauwdheid, piepende ademhaling, astma;
– Maagdarmkanaal: buikpijn, misselijkheid, overgeven, diarree;
– Hart en vaatklachten: duizeligheid, zweten, lage bloeddruk;
– Zwelling: zwelling van het gelaat en keel
Dit alles kan uitmonden in een levensbedreigende anafylaxie. Als er twee van de bovengenoemde orgaansystemen ‘werken’, dan is er kans op anafylaxie. Er moet dan snel gehandeld worden met een EpiPen / adrenaline-shot, gevold door medische hulp (dus altijd meteen 112 bellen).
Wat is voedselintolerantie?
Als je bijvoorbeeld intolerant bent voor koemelk, dan heet een lactose intolerantie. Het lichaam kan dan het melkenzym niet goed verteren. Dit komt door een tekort aan lactase in het lichaam, waardoor de darmen dit enzym niet goed verwerken. Dit kan in sommige gevallen zeer vervelende klachten geven, zoals een opgeblazen pijnlijke buik en enorme vermoeidheid. Intolerantie heeft echter geen anafylactische shock gevolgd door de dood als resultaat. Bij een intolerantie reageert je afweersysteem NIET allergisch op een voedingsstof. Het afweersysteem speelt nauwelijks of geen rol. Vaak is het zo dat je lichaam reageert op een enzym, zoals bij melk in voeding.
Klachten
Klachten bij voedselintolerantie kunnen zijn:
– Maag- en darmkanaal: buikpijn misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, diaree, overgeven.
Een intolerantie geeft in principe alleen klachten in het maag en darmkanaal. Al is het wel zo dat als het maag- en darmkanaal slecht werkt daar ook weer andere klachten uit voort kunnen komen, zoals eczeem of extreme vermoeidheid. Deze klachten treden echter niet accuut op, zoals bij een voedselallergie.
In het verleden heb ik nooit het verschil geweten tussen een intolerantie en allergie. Het verschil is, zoals bovenstaand duidelijk wordt, enorm. Hopelijk kunnen we door meer inzicht te geven voorkomen dat mensen niet zomaar met termen smijten die gevaarlijk kunnen zijn voor de mensen met een ‘echte’ voedselallergie. Als de dame aan boord had geweten hoe gevaarlijk dit is, had ze er waarschijnlijk niet mee gespeeld 😉
Liefs,
Melissa
Lees hier meer van Melissa
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
20 juni 2015
Lazy Sushi
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
18 januari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –