Het lijkt tegenwoordig wel een trend om ‘moeilijk’ te doen over voeding. vandaag de dag zijn we heel kieskeurig met wat we wel en niet willen eten. Dat lijkt een goede ontwikkeling. Want waarom zou je immers niet voorzichtig mogen doen met wat je in je mond stopt? Daar is op zich niets mis mee…
Anafylactische shock
Maar als moeder van een heel allergisch kind, dat van de kleinste kruimel al in een anafylactisch shock (met dodelijke afloop) kan raken, moet ik heel hard mijn best doen in restaurants of openbare gelegenheden om duidelijk te maken dat het in ons geval geen ‘hippe’ keuze betreft. De allergie van onze zoon wordt in eerste instantie niet serieus genomen. “Daar heb je weer zo iemand die met de glutenvrije en lactose-intolerantie trend meegaat”, zie je het bedienend personeel denken. Vooropgesteld: overgevoeligheid voor voeding kan vervelend zijn. Intolerantie, zoals ik voor lactose, kan in sommige gevallen zelfs best problematisch zijn. Een voedselallergie, zoals bij ons zoontje, kan dodelijk zijn. Het zou daarom mooi zijn als er wat meer duidelijkheid zou komen over hoe mensen hun keuze van (niet) eten zouden noemen. Dit zou mensen met een gevaarlijke allergie enorm helpen.
Niks aan het toeval overlaten
Laatst werkte ik aan boord van een vlucht van Amsterdam naar Lima. Ik had een dame aan boord die tijdens het serveren van de maaltijd ons attendeerde op het feit dat ze een ernstige notenallergie had en daar dus niets van mocht hebben (zelfs geen sporen van noten). Mijn advies aan zo’n dame zou dan zijn om je eigen eten mee te nemen. Als het om ons zoontje gaat, laten wij niets aan toeval over. Maar deze dame was niet voorbereid. We hebben in alle mogelijk hoeken en gaten geprobeerd iets voor haar te vinden, maar er zat volgens haar niets tussen wat zij kon eten. En toen zag mevrouw het toetje bij de passagier naast haar en wilde er ook graag eentje. Wij hebben haar uitgelegd dat dit toetje sporen van noten bevat, dus dat ze dit maar beter niet kon eten. Ineens veranderde haar allergie als een blad aan de boom. Maar zo allergisch was ze toch niet? Ik moest even tot tien tellen, want dit zijn de mensen die het voor mensen met een zeer ernstige voedselallergie, zoals mijn zoon, heel gevaarlijk maken. Spelen met de ernst van de allergie. Not done!
Wat is voedselallergie?
Als je een voedselallergie hebt, reageert je afweersysteem op de eiwitten die in voeding zitten. Hierdoor ontstaat er een allergische reactie. Mensen die ernstig allergisch zijn kunnen al op het kleinste beetje eiwit reageren. Dit eiwit wordt een allergeen genoemd. Een voorbeeld hiervan is pinda-allergie. Dan reageert het afweersysteem heel ernstig op het pinda-eiwit. Het lichaam maakt dan antistoffen aan (IGE) en histamine die de klachten veroorzaken.
Klachten
De klachten kunnen sterk variëren:
– Huidklachten: galbulten, roodheid, jeuk, eczeem;
– Oogklachten: rode ogen, jeuk, tranen;
– Luchtwegklachten: verstopte neus, snotteren, niezen, benauwdheid, piepende ademhaling, astma;
– Maagdarmkanaal: buikpijn, misselijkheid, overgeven, diarree;
– Hart en vaatklachten: duizeligheid, zweten, lage bloeddruk;
– Zwelling: zwelling van het gelaat en keel
Dit alles kan uitmonden in een levensbedreigende anafylaxie. Als er twee van de bovengenoemde orgaansystemen ‘werken’, dan is er kans op anafylaxie. Er moet dan snel gehandeld worden met een EpiPen / adrenaline-shot, gevold door medische hulp (dus altijd meteen 112 bellen).
Wat is voedselintolerantie?
Als je bijvoorbeeld intolerant bent voor koemelk, dan heet een lactose intolerantie. Het lichaam kan dan het melkenzym niet goed verteren. Dit komt door een tekort aan lactase in het lichaam, waardoor de darmen dit enzym niet goed verwerken. Dit kan in sommige gevallen zeer vervelende klachten geven, zoals een opgeblazen pijnlijke buik en enorme vermoeidheid. Intolerantie heeft echter geen anafylactische shock gevolgd door de dood als resultaat. Bij een intolerantie reageert je afweersysteem NIET allergisch op een voedingsstof. Het afweersysteem speelt nauwelijks of geen rol. Vaak is het zo dat je lichaam reageert op een enzym, zoals bij melk in voeding.
Klachten
Klachten bij voedselintolerantie kunnen zijn:
– Maag- en darmkanaal: buikpijn misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, diaree, overgeven.
Een intolerantie geeft in principe alleen klachten in het maag en darmkanaal. Al is het wel zo dat als het maag- en darmkanaal slecht werkt daar ook weer andere klachten uit voort kunnen komen, zoals eczeem of extreme vermoeidheid. Deze klachten treden echter niet accuut op, zoals bij een voedselallergie.
In het verleden heb ik nooit het verschil geweten tussen een intolerantie en allergie. Het verschil is, zoals bovenstaand duidelijk wordt, enorm. Hopelijk kunnen we door meer inzicht te geven voorkomen dat mensen niet zomaar met termen smijten die gevaarlijk kunnen zijn voor de mensen met een ‘echte’ voedselallergie. Als de dame aan boord had geweten hoe gevaarlijk dit is, had ze er waarschijnlijk niet mee gespeeld 😉
Liefs,
Melissa
Lees hier meer van Melissa
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
17 september 2015
Ontbijt ijs
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
11 september 2014
Eetdagboek review
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
8 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –