We zien natuurlijk dat hoe ouder we worden, onze huid ook veroudert, maar wat maakt het nou dat de ene vrouw van dezelfde leeftijd er veel ouder uit ziet dan een andere vrouw? Zijn dat de genen? Heeft het te maken hoe gezond iemand geleefd heeft? Of spelen onze hormonen hier ook nog een hele belangrijke rol in?

Natuurlijk speelt voeding een hele belangrijke rol bij het voorkomen van huidveroudering, eet je voldoende verse biologische groenten, fruit, zaden en noten? Dan ben je goed bezig! Of eet je veel gefrituurd voedsel, kant en klaar maaltijden en rook je ook nog eens? Dan weet je zeker dat je huid sneller veroudert.

Glycatie

Glycatie vindt plaats als suikers met vetten samen komen, hierdoor ontstaan er schadelijk stoffen deze noemen we ook wel AGE. Dit kan in je lichaam plaats vinden maar ook buiten je lichaam bij het bereiden van voedsel. Denk aan de het aangebrande vlees op de BBQ of als je vlees in de pan bakt, dit zijn allemaal voorbeelden van AGE’s die schadelijk zijn voor je lichaam en de veroudering verergeren.

Glycatie vindt dus ook plaats bij mensen die al veel suikers tot zich nemen, als je bloedsuikerspiegel hoog is is de kans op een reactie van een suikermolecuul met een eiwit het grootst is. Als je dus voeding eet waarbij de bloedsuikerspiegel snel stijgt zal de meeste glycatie in je lichaam op treden.

Wat is het gevolg van veel glycatie?

 • Veroudering van je weefsels
 • Meer ontstekingen in je lichaam
 • Huidproblemen
 • Gewrichtsklachten
 • Meer kans op het onstaan van kanker of andere ziektes.

Glycatie heeft te maken met je bloedsuikerspiegel en je bloedsuikerspiegel is afhankelijk van het hormoon insuline die ervoor moet zorgen dat de bloedsuiker spiegel daalt.

Oestrogeen

Een tweede hormoon die veel invloed heeft op onze huid is het hormoon oestrogeen. Oestrogeen stimuleert de productie van hyaluronzuur, en die zorgt ervoor dat de huid het vocht ook daadwerkelijk kan vasthouden. Maar ook om te rekken en flexibel te zijn, en zorgt ervoor dat onze huid glad en zacht blijft, dit willen we toch allemaal?

Oestrogeen is dus van belang om zo lang mogelijk een mooie huid te behouden en er jonger uit te blijven zien. Bij het ouder worden, zeker na de Menopauze, neemt ons oestrogeen steeds verder af. Onze huid en gezicht worden rimpelig en het houdt ook minder vocht vast. Tevens is onderzocht dat ook onze doorbloeding verder afneemt, omdat de de hormoonspiegels in het bloed laag zijn en dit bereikt zeker niet de huidcellen die het juist zo nodig hebben.

Onze oestrogeenproductie is het hoogst bij de leeftijd van 25 jaar en daalt vervolgens vanaf onze 30e tot ons 40e, daarna gaat het oestrogeen nog harder naar beneden. Dit is de reden dat je de ouderdom ook in je huid terug gaat zien. De huid wordt droger, minder elastisch en je krijgt rimpels.

Wat je zelfs kunt zien is dat na de menopauze, dus als er bijna geen productie van oestrogeen in ons lichaam meer is, er zelfs acne kan ontstaan en meer gezichtsbeharing. Ook kan je haar veel dunner worden, dit komt omdat het hormoon testosteron de overhand neemt in dit geval.

Tips tegen huidveroudering

Enkele tips voor een mooie gezonde huid die tevens je hormonen een boost geven:

 1. Vermijdt zo veel mogelijk de xeno-oestrogenen zoals in kunststoffen, in plastic flesjes maar ook in de cosmetica
 2. Let op met het bereiden van je voedsel, zorg dat je voeding niet aanbakt en eet niet van de BBQ het zwarte vlees
 3. Pas op met suikers, deze zorgen voor glycatie en een snellere veroudering
 4. Eet voldoende biologische groenten en fruit, deze zorgen voor de juiste vitaminen en mineralen
 5. Drink voldoende water op een dag gemiddeld 2,5 liter per dag
 6. Slaap voldoende, je lichaam rust en regenereert en breekt je afvalstoffen af, en repareert je cellen. We noemen het niet voor niets je schoonheidsslaapje
 7. Zorg voor voldoende beweging, het liefst in de buitenlucht, goed voor je huid maar ook voor je lichaam.
 8. Veel lachen, je maakt geluksstofjes aan, hoe lekkerder jij in je vel zit hoe meer je straalt
 9. Roken is echt zo schadelijk voor je huid, je wordt grauw oud en rimpelig dus niet doen
 10. Alcohol en koffie met mate, het verwijdt de aderen en veroorzaakt grove poriën
 11. Gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten en cosmetica die natuurlijk zijn en op jouw huid zijn afgestemd

 

 

Tekst Francisca van den Berg voor Vivonline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten