Weg met pigmentvlekken? 8 tips om je hormonen in balans te brengen!

Wat is het toch heerlijk om te genieten van de zon. Lekker bakken, een gezond kleurtje krijgen. Het is belangrijk om je goed in te smeren. En toch kan het zomaar zijn dat bepaalde plekjes op ons lijf veel heftiger bijkleuren dan de rest.

Deze pigmentvlekken komen vooral voor in het gezicht (denk aan de haargrens of bij de mond), op de handen of op de benen voor. Hoe kom je daaraan? En beter nog; hoe kom je er vanaf?

Gevaarlijk of niet?

Pigmentvlekken zijn in principe ongevaarlijk. Ze ontstaan door een te hoog melaninegehalte in de opperhuid, waardoor hyperpigmentatie ontstaat. De zon kan dit proces versterken, aangezien zonlicht de aanmaak van pigment alleen nog maar méér stimuleert. Het gevolg? Je huid ziet er ouder uit dan jij in werkelijkheid bent. Deze verstoringen in de huid worden veelal zonnevlekken genoemd. Pas als ze een veranderende vorm aannemen, is het belangrijk om een huisarts te raadplegen.

Zwanger of aan de pil: je hormonen uit balans

De kans op het krijgen van pigmentvlekken wordt nog een stukje groter als je hormoonhuishouding uit balans is geraakt. Zo zie je dat vrouwen tijdens hun zwangerschap een zogenaamd zwangerschapsmasker – melasma – krijgen, doordat ze een hoger gehalte aan oestrogeen en progesteron aanmaken. De anticonceptiepil geeft het lichaam eveneens een extra dosis aan oestrogeen. Gebruik jij dus de pil of ben je zwanger? Dan begrijp je dus nu waar die mogelijke pigmentvlekken vandaan komen.

Smeren, goed of niet?

In principe hoef je aan zonnevlekken niets te doen. Ze verdwijnen weer zodra je minder in de zon komt en je hormoonhuishouding weer op peil is. Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk geen pretje om met zichtbaar donkere vlekken rond te lopen, zeker als je lekker over de boulevard van je vakantieadresje flaneert. Goed smeren lijkt de meest voor de hand liggende oplossing. Toch blijkt uit onderzoek dat de meeste zonnebrandcrèmes chemische ingrediënten en filters bevatten die opgenomen worden in je bloed. Denk aan parabenen, minerale oliën en nog veel meer. Deze stoffen verstoren je hormoonhuishouding alleen maar meer. Gevolg? Je bent weer terug bij af.

Dé oplossing

Waarmee smeer je dan wel? Kiezen voor een fysische beschermingsfilter betekent dat je smeert met een zonnebrand op mineralenbasis, waar zinkoxide of titaniumdioxide in zit. Deze crèmes worden niet opgenomen door de huid. Ze laten echter een wit waasje achter en blijven dus op de huid liggen. Het lijkt dus wel alsof we moeten kiezen tussen twee kwaden. De beste oplossing? De Photo Regul gezichtscrème van Esthéderm. Dit is een zonneproduct dat specifiek is ontwikkeld voor de huid met een onregelmatige pigmentatie en bevat ingrediënten van de babassu-palm. Het zorgt voor een egale bruining van de huid, verheldert de pigmentvlekken in de zon, maar bruint de huid op de plaatsen waar geen pigmentvlekken aanwezig zijn. Esthéderm gebruikt géén SPF in hun producten, maar gebruikt ingrediënten die de aanmaak van melanine en SOD (Superoxide Dismutase) bevorderen. De ideale oplossing dus!

8 tips om pigmentvlekken te verminderen!

  • Smeer de plekken waar jij pigmentvlekken krijgt (vooral het gezicht dus) extra goed in met zonneproducten voor de huid met pigmentvlekken, zonder SPF. De Photo Regul van Esthéderm bijvoorbeel
  • Mijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur, omdat de zon dan het krachtigst is
  • Draag een zonnehoed! Praktisch én mooi
  • Vermijd het eten van soja en kikkererwten. Deze producten bevatten fyto-oestrogeen en verhogen dus het gehalte van deze hormonen in je lijf
  • Eet veel kleurrijke groente en fruit. Hierin zit veel bladpigment dat jou van nature al beschermt tegen de invloed van de zon
  • Meng minerale zonnebrandcrème eventueel met kokosolie. Dit weerkaatst het zonlicht en zorgt er dus voor dat je huid minder wordt beschadigd door UV-straling
  • Drink lekker veel groene thee en eet blauwe bessen. De anti-oxidanten beschermen je eveneens tegen UV-straling
  • Er komen berichten uit de beautywereld dat bindweefselmassage een positieve invloed kan hebben op het verminderen van hyperpigmentatie. Op naar de schoonheidsspecialiste dus!

Pigmentvlekken zijn dus met eenvoudige en vooral laagdrempelige oplossingen te verminderen. Met deze praktische tips en achtergrondinformatie, ga jij lekker verantwoord genieten van je vakantie in de zon. Veel plezier!

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten