Eczeem is een oppervlakkige huidaandoening en wordt ook wel dermatitis genoemd. Het is een irritatie en ontstekingsreactie van de huid die vaak gepaard gaat met een rode huid en jeukende huiduitslag.

Een huidaandoening die door velen als vervelend wordt ervaren, in alle leeftijdscategorieën voor kan komen en zelfs erfelijk bepaald kan zijn. Kinderen kunnen er last van hebben maar ook volwassenen kampen ermee. Er zijn verschillende soorten eczeem die de nodige aandacht verdienen.

Contact eczeem 

Zegt het eigenlijk al, het eczeem wordt veroorzaakt door bepaalden stoffen en materialen die direct in contact komen met de huid. Bijvoorbeeld een nikkelallergie. Contacteczeem geeft vaak gelijk een irritatie van de huid die gepaard gaat met een onrustige rode uitslag die jeukt.

Constitutioneel eczeem 

Wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door een aangeboren overgevoeligheid. Een vorm van atopisch eczeem bij kinderen is dauwworm. 

Dyshydrotisch eczeem 

Wordt veroorzaakt door een verstoorde zweetvorming. Er ontstaan blaasjes en veel jeuk, met name aan de handpalmen en voetzolen.

Medicamenteus eczeem 

Is een eczeem soort die wordt veroorzaakt door medicatie. Sommige geneesmiddelen hebben eczeem en jeuk als bijwerking. Je leest het in de bijsluiter. 

Nummulair eczeem 

Is een muntvormige eczeemsoort die niet besmettelijk is. De plekjes zitten met name op de benen.

Seborroisch eczeem 

Is een schilferende en licht jeukende huidafwijking die zich voordoet langs de plooien van de neus, wenkbrauwen en langs het voorhoofd, oogleden en oorschelpen. Ook op de borst, rug en schouderbladen en met name in huidplooien als oksel, knieholtes, liezen etc. Het ziet er uit als psoriasis maar dat is het niet. 

Hypostatisch eczeem

Wordt ook wel spatader eczeem genoemd en bevindt zich met name op de onderbenen en enkels. Mensen met diepe spataderen lopen het meeste risico hypostatisch eczeem te krijgen. 

5 Tips voor de verzorging van een eczeem huid 

Een eczeem huid heeft de juiste verzorging nodig om te voorkomen dat het erger wordt. 

 1. Voorkom krabben om nog meer roodheid en jeuk te voorkomen.
 2. Ga niet te vaak, te lang en te warme douchen of baden. Dit voorkomt uitdroging (en jeuk) van de huid. 
 3. Gebruik reinigingsproducten zonder zeep die mild zijn voor de huid. 
 4. Gebruik na het douchen of baden een zachte milde lotion speciaal voor een eczeem huid. Ze bevatten geen parfum of andere geurstoffen. 
 5. Gebruik je make-up? Gebruik dan het liefst minerale make -up producten, die zijn milder en zachter en geschikt voor een huid met eczeem. 

Voedingstips en eczeem weetjes! 

Juiste voeding is zeer van belang bij mensen met een eczeem huid. Het kan ontstekingsprocessen verminderen die eczeem kunnen veroorzaken. Kies voor voeding die rijk is aan vitamines, mineralen en andere bouwstenen uit groente, fruit en granen. Neem voldoende omega vetzuren tot je, vette vis die rijk is aan gezonde vetten heeft een positieve invloed op de huid. Noten en zaden die niet verhit en ongezouten zijn, zijn eveneens gunstig voor de huid. Denk aan lijnzaak, chiazaadjes, zonnebloem-, pompoen en pijnboompitjes. Drink uiteraard voldoende water om afvalstoffen goed af te kunnen voeren en vocht wat de huid verliest weer aan te vullen. 

Wist je dat?

 • Banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas eczeem kunnen verergeren?
 • Biologische groente en fruit beter voor de huid zijn?
 • Zuivel van de koe eczeem negatief kan beïnvloeden? Kies liever voor geiten-, amandel of rijstmelk. 
 • Het mineraal zink zeer gunstig is bij huidproblemen als eczeem? 
 • Vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, noten en zaden rijk aan zink zijn?  
 • Kiezelzuur het bindweefsel van de huid verstevigd? 
 • Gierst, haver en brandnetel rijk aan kiezelzuur is? 
 • Brandnetel zuiverend voor de huid werkt maar de huidklachten eerst flink kunnen verergeren? 
 • Blauwe bessen essentieel zijn voor huidklachten?
 • Ze rijk aan anti-oxidanten zijn en de blauwe bessen de aanmaak van prostaglandines verminderen?
 • Prostaglandines ontstekingverschijnselen veroorzaken?

Je kan natuurlijk nooit 100% voorkomen dat je in aanraking komt met eczeem maar je kan er wel degelijk voor zorgen dat de kans minimaal is dat eczeem veroorzaakt wordt en waar nodig klachten verminderen door een gezond levenspatroon vol goede voeding te hanteren. 

Tekst: Danielle van de Vlag voor VIVONLINE

Bron: natuurdietisten.nl 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten