We zijn er ongeveer een derde van ons leven mee bezig: slapen. In een nachtrust gebeurt veel. Slapen maakt ons gelukkiger, gezonder en mooier. Het zorgt ervoor dat we blijer wakker worden, een mooie huid krijgen en helpt zelfs bij het afvallen. Bedoelen we met mooier wakker worden dan dat het schoonheidsslaapje echt bestaat? Lees snel mee. 

Waarom maakt slaap ons gelukkiger, gezonder en mooier? En wat kun je doen om beter te kunnen slapen?

Gezond slapen

Slapen is belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest. Een tekort aan slaapt zorgt voor een verminderde concentratie, meer prikkelbaar en moeite met het herinneren van momenten. Ook kan op lange termijn een slaaptekort zorgen voor extra kilo’s. Hoeveel slaap je nodig hebt, wisselt per persoon. Een volwassen mens moet 7 á 8 uur slaap hebben per dag. Genoeg slaap geeft ons energie en maakt ons gelukkiger.

Slaap maakt gelukkig

In onze slaap worden gebeurtenissen van de dag worden verwerkt en opgeslagen. Daarnaast is slapen heel belangrijk voor het verwerken van stress en het ontspannen van lichaam en geest. Slaap je niet genoeg dan blijft het stresshormoon gehalte in je bloed hoog. Bij een goede nachtrust wordt je vanzelf blijer wakker. Ook je slaaphouding maakt gelukkig. Lepeltje-lepeltje slapen geeft een gelukkigere relatie en een betere band met je partner.

Slapend afvallen

Naast dat je gezond eet en beweegt, is slapen ook een hele belangrijke factor als je wilt afvallen. Te weinig slaap zorgt voor een trager werkende stofwisseling en vermoeidheid leidt tot minder activiteit overdag. Je hebt juist de energie nodig om overdag te bewegen en je energiek te voelen. Daarnaast zorgt een slaaptekort voor een hongergevoel. Dit komt doordat de hormonen die een rol spelen bij honger verstoord raken. Is het je weleens opgevallen dat je na een korte nachtrust zin hebt in zoet en suiker? Mensen die te weinig slapen hebben meer zin in zoete snacks.

Schoonheidsslaapje

Wordt je echt mooier van een goede nachtrust? Ja! Uit verschillende onderzoeken blijkt dat slapen een positief effect heeft op je uiterlijk. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. Ook je huid is daarmee bezig. De huidcellen herstellen zich en met de productie van collageen maakt het je huid steviger, mooier en jonger. Daarnaast maakt slaap je haar mooier, omdat de haarcellen zich herstellen. Slapen maakt rimpels minder zichtbaar en het vermindert donkere kringen onder je ogen.

Tips om beter te slapen

  • Probeer een vast ritme te creëren in de tijden wanneer je opstaat en naar bed gaat.
  • Zorg voor een fijne slaapomgeving: een opgeruimde kamer, goed dekbed, matras en lichten uit als je gaat slapen.
  • Ontspan je voordat je gaat slapen. Let even op je ademhaling of drink een kalmerende thee.
  • Probeer om 45 minuten voordat je gaat slapen niet meer te kijken op je mobiel vanwege de straling.
  • Verzorg en reinig je gezicht goed voordat je gaat slapen met een nachtcrème of een maskertje.
  • Minimaal 4x in de week 20 minuten sporten helpt je bij het inslapen.
  • Drink voordat je gaat slapen geen alcohol en cafeïne, maar bijvoorbeeld een kruidenthee.

Ben je ook benieuwd wat voor voeding je kan helpen bij goed slapen? Lees dan het artikel over voedingstips voor een goede nachtrust. Heb een fijn schoonheidsslaapje!

Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten