’Wie meer geeft dan neemt, zal op termijn succesvoller zijn, zowel zakelijk als privé’. En zo is het. In deze tijd lijkt het of de meerderheid meer bezig is met nemen dan met geven. We leven individualistisch en denken dat we vooral goed voor onszelf op moeten komen. Maar wat je niet zaait, kan je ook niet oogsten. Geven wordt onderschat. Wat je geeft krijg je terug, one way or another.

Inleven in anderen


Om te kunnen geven, moet je leren je te verplaatsen in een ander, want soms kan iets in jouw ogen geven zijn, terwijl de ontvanger het heel anders ervaart. Denk dan bijvoorbeeld aan het geven van ongevraagd advies. Vanuit de gever ongetwijfeld goed bedoeld, voor de ontvanger vaak een irritatie. Dus leef je in in je medemens en bedenk wat je kan doen/geven, om de ander te helpen. We doen graag iets terug als we iets ontvangen. We staan niet graag in het krijt bij iemand. Dit verklaart de gun-factor. Mensen die vaak geven wordt vaak dat extraatje, een traktatie gegund. Het concept geven werkt op alle gebieden in je leven. Elke relatie floreert wanneer je geeft. Dit geldt dus voor je zakenrelaties, je liefdesrelatie, je vriendschappen of de relatie met je familie. Wil je je relaties verdiepen en verbeteren, investeer dan door te gaan geven!

Wat je kunt geven


Bij het woord geven denk je misschien snel aan een cadeautje, maar het woord betekent iets veel groters dan dat. Bedenk maar wanneer jij iemand aardig vindt, blij van iemand wordt of wanneer jij iemand iets gunt. Vaak is die persoon aardig tegen je. Hij of zij geeft je dan aandacht, heeft interesse, of heeft je geholpen met iets. Hij of zij heeft echt naar je geluisterd of was gewoon buitengewoon vriendelijk tegen je. Wanneer je ontdekt wat je allemaal te geven hebt, zijn de mogelijkheden oneindig. Geef een compliment. Bied je hulp aan. Geef je vertrouwen. Geef korting. Geef tijd. Geef liefde. Deel. Geef een lach. Er is altijd wel wat te geven.

Lange termijn


Geven is een lange termijn investering. Het is niet een rechtlijnig principe. Het is niet zo dat wat je geeft je altijd direct terug krijgt. Het vergt moed en vertrouwen. Gevers zijn winnaars, gevers hebben een groeiend netwerk. Bovendien wordt een gever een misstap maken of een keer nemen vergeven. Je hebt krediet en een grote gun-factor. Raap dus je moed bij elkaar, heb vertrouwen en ga vanaf nu (nog) meer geven.

Een goede relatie…

… daar kun je in investeren door te geven. Wil je meer tips voor een goede relatie? Op Vivonline vind je veel informatie over dit onderwerp. Begin bijvoorbeeld bij het lezen van 5 tips voor een gezonde relatie en laat ons weten wat je erover denkt!

Tekst: Maartje Derksen

 

Geïnspireerd door het boek ’De Wet van Snuf’ van Jos Burgers

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten