Door de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten voelt je huid in de winter al snel droog en gevoelig aan. Elk seizoen vraagt om andere huidverzorging. En in de winter betekent dat: hydrateren! Gelukkig kennen wij 5 top-ingrediënten die je hierbij gaan helpen.

  1. Colloïdale haver

Colloïdale haver is een van de beste ingrediënten voor een droge huid en staat met name bekend om zijn kalmerende werking. Nog niet bekend met de term colloïdaal? Colloïd is een scheikundige term en colloïden zijn deeltjes met een afmeting tussen één en duizend nanometer (heel klein dus!). Deze bijzondere eigenschap wordt extra duidelijk wanneer je er water aan toevoegt. De deeltjes zakken dan niet als zandkorrels naar beneden maar ze bewegen kriskras door elkaar. Dit gebeurt dus ook als je water toevoegt aan fijn gemalen haver. Er ontstaat dan een ietwat kleverige, maar nog steeds vloeibaar mengsel genaamd: colloïdaal haver. Haver is een goede bron van vezels, foliumzuur en de mineralen fosfor, mangaan en magnesium en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dagelijks gebruik van crèmes die colloïdale haver bevatten zorgen voor vermindering van droogheid, jeuk en eczeem.

  1. Shea boter

Shea boter (beter bekend als shea butter) is een traditioneel voedingsrijk product en wordt al eeuwenlang gebruikt voor het behandelen van vlekken, eczeem, rimpels, striae en zelfs brandwonden. Het is een dikke crème die je het beste meteen na het douchen kunt aanbrengen. Dan houdt het je huid maar liefst voor enkele uren gehydrateerd. Het is rijk aan vitamine A –D –E en F en is daardoor echt superfood voor je huid! Wanneer Shea butter rauw en ongeraffineerd is dan kun je het zelfs eten. De meeste Shea butter komt uit Afrika en wordt gelukkig vaak ‘fair trade’ gemaakt. Dubbele winst. Een boost voor je huid én een boost voor de Afrikaanse economie.

  1. Aloe Vera

Niet voor niets is Aloë Vera in vele culturen een veelgeliefde plant. Er is waarschijnlijk geen enkele andere plant op onze aardbol die zoveel fantastische eigenschappen heeft. De wonderplant Aloë Vera wordt dan ook wel eens ‘Apotheek in een Pot’ genoemd! Door zijn medicinale eigenschappen kun je wel zeggen dat Aloe Vera eigenlijk geschikt is voor behandeling van vrijwel elke huidziekte. Het werkt niet alleen hydraterend maar ook verzachtend, wondherstel-bevorderend, ontstekingsremmend, pijnstillend, infectiewerend en stimuleert de doorbloeding. Aloe vera kan bijvoorbeeld worden gebruikt als body lotion, gezichtsmasker of verwerkt in een dagcrème.

  1. Kokosolie

Nog zo’n super veelzijdig product: kokosolie! Wij zijn er echt dol op. Misschien ken je kokosolie alleen om in te bakken en braden (als kokosvet). Maar kokosolie heeft ook een antibacteriële werking en wordt daardoor zelfs regelmatig toegepast bij mensen met eczeem. Het is ultra-hydraterend en doet wonderen voor een droge huid en gesprongen lippen. En als je toch lekker bezig bent… Neem dan gelijk je haren, wimpers, wenkrauwen, wallen en donkere kringen onder je ogen mee. Het werkt namelijk voor alles! Koop kokosolie bij voorkeur wel biologisch, koudgeperst, ongeraffineerd en het liefst niet ontgeurd (hierbij gaan de gezonde voordelen van kokosolie namelijk verloren).

https://staging.vivonline.nl/waarom-kokos-gezond/

  1. Jojoba olie

Vind je kokosolie net iets te vettig of niet prettig ruiken? Dan is jojoba olie een perfect en lichter alternatief. Jojoba is een natuurproduct dat door steeds meer mensen wordt ontdekt als een wondermiddeltje. Het is een verzachtende en voedende olie die je kunt gebruiken voor zowel huid als haar. Het is een ‘lichte’ olie en verspreidt zich dus als een dun laagje over je huid. En een leuk extra weetje: jojoba olie blijft minsten 20 jaar goed, wat echt een uitzondering is voor een olie!

https://staging.vivonline.nl/droge-huid-skin-food-is-mijn-favoriet-voor-de-koude-winter/

Bron: mindbodygreen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten