Kokosolie is echt de musthave: het heeft een magische werking op de huid, het haar, nagels en het is ook nog eens ideaal om mee te masseren! 

We vertellen je graag de waarheid over kokosolie, want die is hartstikke fijn!

Kokosolie is het zelfde als kokosvet. Er wordt doorgaans over olie gesproken, omdat het tropische goedje ook echt olie is bij een temperatuur boven de 25 graden. Onder de 25 graden wordt de olie vet en zo zal je ervaren dat we in dit koude kikkerlandje voornamelijk kokosvet voorbij zien komen.

Kokosolie wordt verkregen uit het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm, de kokosnoot. Ongeveer driekwart van het droge gedeelte bestaat uit kokosolie. Het is rijk aan verzadigde vetzuren met een middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur (68%). Deze vetzuren verhogen je goede cholesterol (HDL) en houden hiermee het niveau in balans. De gezonde vetten van kokosolie komen niet in je bloedbaan terecht, maar reizen direct door naar de lever die het vet omzet in energie.

Dit profiel wijkt af van de meeste andere en vergelijkbare bronnen van verzadigd vet en dat is de magie van kokosolie!

Voordelen van kokosolie op een rij:

  • Goed voor je spijsvertering en je stoelgang
  • Heeft een goede werking op de schildklier
  • Werkt antibacterieel en is dus werkzaam tegen schimmels (candida)
  • Verhoogd metabolisme en draagt dus mee aan gewichtsverlies
  • Houd je bloedsuikerspiegel op peil, perfecte combinatie met fruit dus!
  • Geeft je langer een verzadigd gevoel en beschermt je tegen virussen
  • Werkt perfect op de huid tegen uitdroging en voor herstel van wondjes

Is bakken met kokosolie gezond?

Een heel belangrijk ander aspect is dat verzadigde vetten, die bij kamertemperatuur niet vloeibaar zijn, aanzienlijk minder oxideren bij een hoge temperatuur dan plantaardige vetten als olijfolie. De enorm goede eigenschappen van de oliesoorten olijfolie, lijnzaadolie, sesamolie en bijvoorbeeld koolzaadolie bewaar je het beste door deze koud te consumeren en niet te gebruiken om mee te bakken en braden. Er komen gifstoffen vrij door het oxidatieproces en deze stoffen zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Het fijne aan kokosolie is dat het nauwelijks een oxidatieproces kent en het beste ingrediënt is om al je groenten, vlees en vis mee te braden.

TIP van Viv: kies voor een biologische variant, deze bevat de meeste voedingsstoffen en mineralen en zorg dat je een lekkere grote pot in huis hebt deze zomer. Het spul is namelijk perfect om je haar lekker vet te houden als de zon je droge punten te pakken heeft gehad. Daarnaast werkt het erg verkoelend op je huid en dus heerlijk als aftersun!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten