Hoofd opruimen

Weg met lelijke gedachten. Stylen betekent – heel vrij vertaald – ‘mooi maken’. Dit doe je bijvoorbeeld met je kleding en in je huis. Maar wist je dat het ook in je hoofd kan?

Lelijke gedachten

In je hoofd huizen namelijk heel lelijke gedachten. Gedachten die niets bijdragen, sterker nog: gedachten die vernietigend kunnen zijn. Voor jezelf maar ook voor een ander. Ze zijn lelijk, zorgen voor rommel en maken je helemaal niet blij. Tijd om je hoofd te stylen. Hoe? Dat vertel ik je in onderstaande tips.

  1. Neem een week lang je lelijke gedachten onder de loep. Begin vandaag. Lelijke gedachten ontstaan vaak als je moppert en klaagt en slecht over jezelf of anderen denkt. Word je bewust van gedachten zoals: ‘Dat kan ik toch niet.’ ‘Jee, wat heeft die een rare neus!’ ‘Waarom moet mij dat weer overkomen?’ ‘Hij houdt vast niet meer van me.’ ‘Dat deed ze vast expres!’ ‘Hij snapte me ook nooit.’ ‘Ik ben dik en lelijk.’
  2. Buig lelijke gedachten om. Klinkt lastig, maar dat is het niet, als je er maar even de tijd voor neemt. Probeer het maar eens. ‘Dat deed ze vast expres!’ Deze gedachte kun je in ieder geval eerst ter discussie stellen. ‘Weet ik wel zeker dat ze dat expres deed? Waarom zou ze dat expres willen doen?’ Buig de gedachten om: ‘Oeps! Ze botst tegen me aan. Gebeurt mij ook weleens.’ En: ‘Hij houdt vast niet meer van me.’ Is dat écht zo of voel je je misschien gewoon een beetje onzeker of tekortgedaan? Deze gedachte kun je bijvoorbeeld ombuigen naar: ‘Hij heeft minder aandacht voor me omdat hij heel druk is. Daarom houdt hij niet minder van mij. Misschien kan ik hem ergens bij helpen of een complimentje geven.’
  3. Houd op met oordelen over jezelf en een ander. Stop met jezelf en anderen te veroordelen. Je wordt er een zuurpruim van en je omgeving zit er ook niet op te wachten. Steeds maar kritiek geven zegt meer over jezelf dan over de ander. Vaak is het een gevoel van ontevredenheid dat je aan het uiten bent. Slecht oordelen over jezelf voegt al helemaal niets toe. Helpt het om te denken: ‘Ik ben dik en lelijk’? Maak daar eens van: ‘Ik ben niet tevreden over mijn gewicht, ik ga dit stap voor stap verbeteren (Vivonline helpt je daarbij!). Toch ben ik nu al goed zoals ik ben. Ik word geen beter mens als er kilo’s af zijn. Ik ga me er wél beter door voelen.’ En lelijk? Met wie vergelijk je je dan? Vraag eens aan de mensen die dicht bij je staan wat zij zo mooi aan je vinden en prent deze complimenten in je hoofd. Focus je aandacht bovendien wat meer op andere dingen dan alleen je uiterlijk. Datgene waar je goed in bent, bijvoorbeeld.
  4. Ervaar wat mooiere gedachten met je doen. Observeren en ombuigen. Als je dat een week hebt gedaan, zul je al merken dat je je lichter en vrolijker voelt. Negatief denken plaatst je in de slachtofferrol. Vanuit die rol overkomt alles je en heb je het gevoel geen invloed en controle te hebben.
  5. Steek anderen aan. Heeft het jou geholpen? Inspireer dan je omgeving en help ze lelijke gedachten te herkennen en om te buigen. Kortom: geef advies vanuit je nieuwe rol: de headstylist.

Probeer ze wellicht deze week al toe te passen en geniet van je ervaring!

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten