Kokosolie is echt de musthave: het heeft een magische werking op de huid, het haar, nagels en het is ook nog eens ideaal om mee te masseren!
We vertellen je graag de waarheid over kokosolie, want die is hartstikke fijn!
Kokosolie is het zelfde als kokosvet. Er wordt doorgaans over olie gesproken, omdat het tropische goedje ook echt olie is bij een temperatuur boven de 25 graden. Onder de 25 graden wordt de olie vet en zo zal je ervaren dat we in dit koude kikkerlandje voornamelijk kokosvet voorbij zien komen.
Kokosolie wordt verkregen uit het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm, de kokosnoot. Ongeveer driekwart van het droge gedeelte bestaat uit kokosolie. Het is rijk aan verzadigde vetzuren met een middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur (68%). Deze vetzuren verhogen je goede cholesterol (HDL) en houden hiermee het niveau in balans. De gezonde vetten van kokosolie komen niet in je bloedbaan terecht, maar reizen direct door naar de lever die het vet omzet in energie.
Dit profiel wijkt af van de meeste andere en vergelijkbare bronnen van verzadigd vet en dat is de magie van kokosolie!
Voordelen van kokosolie op een rij:
- Goed voor je spijsvertering en je stoelgang
- Heeft een goede werking op de schildklier
- Werkt antibacterieel en is dus werkzaam tegen schimmels (candida)
- Verhoogd metabolisme en draagt dus mee aan gewichtsverlies
- Houd je bloedsuikerspiegel op peil, perfecte combinatie met fruit dus!
- Geeft je langer een verzadigd gevoel en beschermt je tegen virussen
- Werkt perfect op de huid tegen uitdroging en voor herstel van wondjes
Is bakken met kokosolie gezond?
Een heel belangrijk ander aspect is dat verzadigde vetten, die bij kamertemperatuur niet vloeibaar zijn, aanzienlijk minder oxideren bij een hoge temperatuur dan plantaardige vetten als olijfolie. De enorm goede eigenschappen van de oliesoorten olijfolie, lijnzaadolie, sesamolie en bijvoorbeeld koolzaadolie bewaar je het beste door deze koud te consumeren en niet te gebruiken om mee te bakken en braden. Er komen gifstoffen vrij door het oxidatieproces en deze stoffen zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Het fijne aan kokosolie is dat het nauwelijks een oxidatieproces kent en het beste ingrediënt is om al je groenten, vlees en vis mee te braden.
TIP van Viv: kies voor een biologische variant, deze bevat de meeste voedingsstoffen en mineralen en zorg dat je een lekkere grote pot in huis hebt deze zomer. Het spul is namelijk perfect om je haar lekker vet te houden als de zon je droge punten te pakken heeft gehad. Daarnaast werkt het erg verkoelend op je huid en dus heerlijk als aftersun!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
15 maart 2014
Winnares winactie!
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
12 december 2018
6 cadeautjes die je aan jezelf kan geven tijdens de feestdagen
7 mei 2014
Boektip: 70 groene smoothies
6 mei 2015
Relatie met mezelf
10 augustus 2015
Droge huid? Dan kan olijfolie je redden!
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
4 februari 2017
LAST VAN ECZEEM? NIET LANGER MEER MET DEZE TIPS
12 juni 2014
Dé Bio hotspots van Nederland
13 juni 2014
Boekentip: Powerfood van Rens Kroes
28 november 2017
Negeer je telefoon!
3 september 2014
Boekentip: Vullen of voeden
4 juni 2014
De bijzondere eigenschappen van Aloë Vera
20 oktober 2018
Gezond haar en gezonde voeding
31 oktober 2017
Fijne tips om je huid te beschermen tegen de kou buiten!
20 juni 2021
Dry skin brushing voor een mooie en strakke huid
14 augustus 2015
Business Essentials
15 januari 2017
Voller haar door je haren te wassen met baking soda
3 december 2017
Aloë Vera: ’Apotheek in een pot’
29 november 2018
Huidveroudering, wat kan je er tegen doen?
29 januari 2018
Mindful eten helpt bij het afvallen 10 tips
23 augustus 2018
Gezichtsmaskertje van groente en fruit
26 april 2015
Detox your body, mind and life
20 april 2015
Beauty: organic & handy-to-go make-up tips!
22 maart 2018
Suiker maakt ouder
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
1 april 2015
Viv meets Stedman Graham
18 september 2014
Boekentip: Chickslovefood
14 september 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –