Kokosolie is echt de musthave: het heeft een magische werking op de huid, het haar, nagels en het is ook nog eens ideaal om mee te masseren!
We vertellen je graag de waarheid over kokosolie, want die is hartstikke fijn!
Kokosolie is het zelfde als kokosvet. Er wordt doorgaans over olie gesproken, omdat het tropische goedje ook echt olie is bij een temperatuur boven de 25 graden. Onder de 25 graden wordt de olie vet en zo zal je ervaren dat we in dit koude kikkerlandje voornamelijk kokosvet voorbij zien komen.
Kokosolie wordt verkregen uit het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm, de kokosnoot. Ongeveer driekwart van het droge gedeelte bestaat uit kokosolie. Het is rijk aan verzadigde vetzuren met een middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur (68%). Deze vetzuren verhogen je goede cholesterol (HDL) en houden hiermee het niveau in balans. De gezonde vetten van kokosolie komen niet in je bloedbaan terecht, maar reizen direct door naar de lever die het vet omzet in energie.
Dit profiel wijkt af van de meeste andere en vergelijkbare bronnen van verzadigd vet en dat is de magie van kokosolie!
Voordelen van kokosolie op een rij:
- Goed voor je spijsvertering en je stoelgang
- Heeft een goede werking op de schildklier
- Werkt antibacterieel en is dus werkzaam tegen schimmels (candida)
- Verhoogd metabolisme en draagt dus mee aan gewichtsverlies
- Houd je bloedsuikerspiegel op peil, perfecte combinatie met fruit dus!
- Geeft je langer een verzadigd gevoel en beschermt je tegen virussen
- Werkt perfect op de huid tegen uitdroging en voor herstel van wondjes
Is bakken met kokosolie gezond?
Een heel belangrijk ander aspect is dat verzadigde vetten, die bij kamertemperatuur niet vloeibaar zijn, aanzienlijk minder oxideren bij een hoge temperatuur dan plantaardige vetten als olijfolie. De enorm goede eigenschappen van de oliesoorten olijfolie, lijnzaadolie, sesamolie en bijvoorbeeld koolzaadolie bewaar je het beste door deze koud te consumeren en niet te gebruiken om mee te bakken en braden. Er komen gifstoffen vrij door het oxidatieproces en deze stoffen zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Het fijne aan kokosolie is dat het nauwelijks een oxidatieproces kent en het beste ingrediënt is om al je groenten, vlees en vis mee te braden.
TIP van Viv: kies voor een biologische variant, deze bevat de meeste voedingsstoffen en mineralen en zorg dat je een lekkere grote pot in huis hebt deze zomer. Het spul is namelijk perfect om je haar lekker vet te houden als de zon je droge punten te pakken heeft gehad. Daarnaast werkt het erg verkoelend op je huid en dus heerlijk als aftersun!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
6 juni 2015
Poetsen met gezonde tandpasta
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
20 april 2015
Beauty: organic & handy-to-go make-up tips!
20 juli 2015
Healthy tips voor in Parijs!
29 april 2015
Winnen: heerlijk moederdagpakket!
13 februari 2015
Nieuwe winactie!
29 juli 2014
Boekentip: Supersalades!
14 augustus 2015
Business Essentials
24 september 2015
Hoe word ik gezond?
16 augustus 2015
Social media & marketing stage bij VivOnline!
29 juli 2015
Lekker weekendje weg naar Amsterdam
10 november 2015
Placenta ‘eten’, doe jij mee of sla je over?
30 november 2015
Viv loves it: Mijn wonderolie tijdens de zwangerschap
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
23 september 2017
Transpireer jij veel? Probeer dan de Weleda roll-on deodorant
18 september 2014
Boekentip: Chickslovefood
28 oktober 2018
Ruim je hoofd op!
29 augustus 2018
Rimpels op je hals, handen en decolleté verminderen doe je zo!
13 mei 2014
Boekentip: Het Anti Age Dieet
23 december 2017
WIN: 2 x Weleda kerstpakket voor een stralende huid
18 oktober 2018
Sporten: mét of zonder make-up?
27 maart 2015
Meet VivOnline’s nieuwe expert: Mariette Reineke
3 juni 2017
Voel je sexy in je bikini!
3 december 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –