Let’s be honest.. Zoenen is heerlijk. Tenminste dat vind ik. Tijdens het zoenen gebeurt er een hoop in je lichaam. Je bloeddruk stijgt, je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt, je stofwisseling versnelt en je speekselklieren produceren nog meer speeksel en je hersenen scheiden enodrofine af. Een geluks-hormoon. Dankzij de endorfine verwijden je pupillen, je huid wordt strakker en je krijgt het gevoel alsof je in een roes zit.
Zoenen is gezond!
Maar wist je dat zoenen, behalve lekker en fijn, ook hartstikke gezond is en zelfs helpt te ontspannen? Tijdens het zoenen komen de gelukshormonen endorfine (geluk) en oxyctocine (ontspanning en geluk) vrij. Deze gelukshormonen remmen de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dat betekent dus dat gevoelens van stress, verdriet, angst onrust en depressie worden verminderd tijdens een zoensessie. Het is dus niet voor niets dat we ons daarna zo gelukkig en ontspannen voelen.
Hoe werkt dat dan precies met die hormonen?
Ons lichaam kent heeft twee zenuwstelsels die elkaar in balans zouden moeten houden. Het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel. Ons sympatisch zenuwstelsel zorgt er voor dat we in bedreigende situaties of onder werkdruk goed kunnen presteren. Wanneer je sympatisch zenuwstelsel de overhand heeft maak je onder andere cortisol en adrenaline aan. Hierdoor ontstaan er onder andere een versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk. Ons parasympatisch zenuwstelsel doet het tegenovergestelde. Het zorgt voor herstel en ontspanning. Wanneer dit zenuwstelsel de overhand heeft maakt het onder andere endorfine en oxytocine aan.
Zoenen en het parasympatisch zenuwstel
Tijdens het zoenen doe je dus een beroep op je parasympatisch zenuwstelsel en wordt de aanmaak van gelukshormonen gestimuleerd. Niet alleen zoenen, maar ook knuffelen en seks activeren deze aanmaak.
Burn
Behalve de aanmaak van gelukshormonen stimuleert zoenen ook de calorieverbranding. Met een minuut zoenen verbrand je zo’n 6 – 26 calorieën. Dat zijn er 360 – 1560 per uur. Best een leuke variatie op je standaard work-out ;-).
Mooie tanden
Tijdens het zoenen ontvang je van elkaar zo’n 40.000 onschadelijke bacteriën. Deze bacteriën worden vervolgens door het natuurlijke afweersysteem van je speeksel opgenomen. Daarnaast stimuleert zoenen de productie en werking van je speeksel. Zo wordt speeksel vernieuwd en helpt zoenen bij het voorkomen van orale ziekteverwekkers door de desinfecterende werking van speeksel. Hierdoor wordt de hoeveelheid zuren in je gebit verlaagt en daarmee verlaag je de kans op tandplak, gaatjes en andere tandproblemen.
Een mooie kaaklijn
Tijdens het zoenen gebruik je zo’n dertig spieren in je gezicht, waardoor de bloeddoorstroming wordt bevorderd. Dat zorgt er voor dat je huid stevig, zacht en jong blijft. De werking is vergelijkbaar met een gezichtsmassage.
Boost je zelfvertrouwen
Zoenen met je partner zorgt er voor dat je je geliefd voelt en toont aan dat je iets voor de ander betekent. Het geeft een gevoel* van tevredenheid doordat je tijdens het zoenen jullie liefde deelt, je liefde geeft en de liefde van een ander ontvangt. Genoeg redenen dus om je partner wat vaker stevig vast te pakken en elkaar je liefde te tonen door ontspannende en intieme zoensessies.
*Mits de persoonlijke situatie hier naar is!
Tekst: Myrthe van Til via Fitmamaas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 november 2018
Kan extreem sporten sneller verouderen?
29 juli 2015
Lekker weekendje weg naar Amsterdam
14 november 2016
SLAAP EN ONTSPANNING TIPS VAN VIV
6 augustus 2019
Nieuw in onze webshop, nagellak zonder giftige stoffen
24 oktober 2016
Jouw V-Zone verdient de beste verzorging
27 maart 2015
Meet VivOnline’s nieuwe expert: Mariette Reineke
28 juli 2015
Viv Loves It: Bobbi Brown Face Mist
29 april 2015
Winnen: heerlijk moederdagpakket!
12 november 2014
Boekentip: Een broodje in de oven
29 januari 2018
Mindful eten helpt bij het afvallen 10 tips
3 juni 2019
Help weer een koortslip!
3 juni 2017
Voel je sexy in je bikini!
8 februari 2018
Je tanden poetsen met actieve kool: werkt het echt?
23 augustus 2018
Gezichtsmaskertje van groente en fruit
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
3 januari 2018
Geef jezelf een mentale verjongingskuur
28 oktober 2018
Ruim je hoofd op!
20 juli 2015
Healthy tips voor in Parijs!
29 november 2018
Huidveroudering, wat kan je er tegen doen?
2 oktober 2017
Health Q&A: Akke Marije & Winactie parfum
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
6 maart 2015
Mooie wijze woorden
29 juli 2014
Boekentip: Supersalades!
24 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –