Let’s be honest.. Zoenen is heerlijk. Tenminste dat vind ik. Tijdens het zoenen gebeurt er een hoop in je lichaam. Je bloeddruk stijgt, je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt, je stofwisseling versnelt en je speekselklieren produceren nog meer speeksel en je hersenen scheiden enodrofine af. Een geluks-hormoon. Dankzij de endorfine verwijden je pupillen, je huid wordt strakker en je krijgt het gevoel alsof je in een roes zit.

Zoenen is gezond!

Maar wist je dat zoenen, behalve lekker en fijn, ook hartstikke gezond is en zelfs helpt te ontspannen? Tijdens het zoenen komen de gelukshormonen endorfine (geluk) en oxyctocine (ontspanning en geluk) vrij. Deze gelukshormonen remmen de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dat betekent dus dat gevoelens van stress, verdriet, angst onrust en depressie worden verminderd tijdens een zoensessie. Het is dus niet voor niets dat we ons daarna zo gelukkig en ontspannen voelen.

Hoe werkt dat dan precies met die hormonen?

Ons lichaam kent heeft twee zenuwstelsels die elkaar in balans zouden moeten houden. Het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel. Ons sympatisch zenuwstelsel zorgt er voor dat we in bedreigende situaties of onder werkdruk goed kunnen presteren. Wanneer je sympatisch zenuwstelsel de overhand heeft maak je onder andere cortisol en adrenaline aan. Hierdoor ontstaan er onder andere een versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk. Ons parasympatisch zenuwstelsel doet het tegenovergestelde. Het zorgt voor herstel en ontspanning. Wanneer dit zenuwstelsel de overhand heeft maakt het onder andere endorfine en oxytocine aan.

Zoenen en het parasympatisch zenuwstel

Tijdens het zoenen doe je dus een beroep op je parasympatisch zenuwstelsel en wordt de aanmaak van gelukshormonen gestimuleerd. Niet alleen zoenen, maar ook knuffelen en seks activeren deze aanmaak.

Burn

Behalve de aanmaak van gelukshormonen stimuleert zoenen ook de calorieverbranding. Met een minuut zoenen verbrand je zo’n 6 – 26 calorieën. Dat zijn er 360 – 1560 per uur. Best een leuke variatie op je standaard work-out ;-).

Mooie tanden

Tijdens het zoenen ontvang je van elkaar zo’n 40.000 onschadelijke bacteriën. Deze bacteriën worden vervolgens door het natuurlijke afweersysteem van je speeksel opgenomen. Daarnaast stimuleert zoenen de productie en werking van je speeksel. Zo wordt speeksel vernieuwd en helpt zoenen bij het voorkomen van orale ziekteverwekkers door de desinfecterende werking van speeksel. Hierdoor wordt de hoeveelheid zuren in je gebit verlaagt en daarmee verlaag je de kans op tandplak, gaatjes en andere tandproblemen.

Een mooie kaaklijn

Tijdens het zoenen gebruik je zo’n dertig spieren in je gezicht, waardoor de bloeddoorstroming wordt bevorderd. Dat zorgt er voor dat je huid stevig, zacht en jong blijft. De werking is vergelijkbaar met een gezichtsmassage.

Boost je zelfvertrouwen

Zoenen met je partner zorgt er voor dat je je geliefd voelt en toont aan dat je iets voor de ander betekent. Het geeft een gevoel* van tevredenheid doordat je tijdens het zoenen jullie liefde deelt, je liefde geeft en de liefde van een ander ontvangt. Genoeg redenen dus om je partner wat vaker stevig vast te pakken en elkaar je liefde te tonen door ontspannende en intieme zoensessies.
*Mits de persoonlijke situatie hier naar is!

Tekst: Myrthe van Til via Fitmamaas

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten