We weten allemaal hoe gezond groenten zijn en dat we per dag voldoende groente moeten eten. Toch is het soms lastig om elke dag aan die 250 gram te komen.
En om je even een idee te geven: 5 opscheplepels gekookte groente bij je avondeten is 250 gram. Maar je hoeft niet alle groente ’s avonds pas te eten. De grote tip om voldoende groente te eten, is om groente verspreid over de dag te eten. Je kunt het in je ontbijt doen, tussendoor eten, bij je lunch en diner. Hieronder staan tips hoe je dat doet!
Ontbijt
- Groene smoothie (hier een lekker recept)
Neem als basis voor je groene smoothie een flinke portie groente. Denk aan spinazie, boerenkool, andijvie, selderij of sla. - Groente pannenkoekjes
Je favoriete pannenkoekjes nu met groente. Probeer eens pompoen- of courgettepannenkoekjes. Nog steeds lekker zoet, maar dan gezond. En daarnaast heb je je portie groente weer binnen. Ook een tip voor kinderen! - Groente in je havermout
Heb je weleens van ‘zoats’ gehoord? Dit is courgette in je havermout. Klinkt raar, maar smaakt lekker en je kunt er nog steeds je favorite topping op doen. Of maak een lekker havermoutje met geraspte wortel. - Ontbijt salade
Je kunt natuurlijk ook een ontbijt salade eten. Houd je meer van zoet in de ochtend? Dan kun je bijvoorbeeld wat aardbeien toevoegen aan je salade. - Ei met groenten
Groente kun je ook toevoegen aan je gebakken eitje. Of maak een egg wrap en vul deze met bijvoorbeeld paprika, tomaat en spinazie. (Je kan ook deze heerlijke eimuffins maken!) - Sapje
Een lekker groente sapje in de ochtend met spinazie, wortel of komkommer. Let er wel op dat je ze vers maakt. Je kunt ook een glaasje groentesap naast je ontbijt erbij drinken.
Lunch
- Soep
De tip om wat te doen met restjes groente die je over hebt. Maak er een lekkere groentesoep van. Je kunt natuurlijk ook een pompoen-, courgette-, spinazie- of tomatensoep maken. Dit is tevens gemakkelijk om mee te nemen naar je werk om het daar eventueel op te warmen. (hier een lekker recept voor een soepje) - Groentespread
Je broodje, rijstwafel of cracker besmeren met zelfgemaakt beleg: hummus met wortel, erwtjesspread of rode bieten spread of een spread met spinazie en noten. - Groente toevoegen
Je kunt natuurlijk ook een bakje groente toevoegen aan je lunch. Of je broodje, cracker of rijstwafel opleuken met wat groente erop. - Wrap met groenten
Naast een wrap gemaakt van ei kun je ook een andere wrap eten als lunch met lekker veel groente erin.
Tussendoor
- Snackgroenten
Tussendoor kun je groente eten door een zakje worteltjes, tomaatjes, komkommer, paprika te eten. Dit kun je ook heel makkelijk meenemen naar je werk. Neem wat zelfgemaakte hummus of groentespread voor een lekkere en gezonde dip. Groente is het beste tussendoortje. Het bevat namelijk relatief weinig calorieën en is erg voedzaam.
Diner
- Altijd groente
Probeer altijd wat groente te serveren bij je diner. Of maak een lekkere wok met veel verschillende soorten groente en kleuren. - Salade erbij
Maak er een gewoonte van door altijd een (kleine) salade te maken bij het diner en varieer. Zo heb je er altijd groente erbij. Heb je over? Dan kun je deze de volgende dag eten als ontbijt of lunch. - Vervangen
Eet je pasta of lasagna? Dan kun je de pasta en lasagnebladen vervangen door bijvoorbeeld courgette of aubergine. Of vervang een beetje vlees voor extra groente.
Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline
Gerelateerde berichten
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
15 juli 2017
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
11 december 2018
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
25 augustus 2019
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
2 juli 2014
Aan het infuus
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
15 september 2018