We weten allemaal hoe gezond groenten zijn en dat we per dag voldoende groente moeten eten. Toch is het soms lastig om elke dag aan die 250 gram te komen.
En om je even een idee te geven: 5 opscheplepels gekookte groente bij je avondeten is 250 gram. Maar je hoeft niet alle groente ’s avonds pas te eten. De grote tip om voldoende groente te eten, is om groente verspreid over de dag te eten. Je kunt het in je ontbijt doen, tussendoor eten, bij je lunch en diner. Hieronder staan tips hoe je dat doet!
Ontbijt
- Groene smoothie (hier een lekker recept)
Neem als basis voor je groene smoothie een flinke portie groente. Denk aan spinazie, boerenkool, andijvie, selderij of sla. - Groente pannenkoekjes
Je favoriete pannenkoekjes nu met groente. Probeer eens pompoen- of courgettepannenkoekjes. Nog steeds lekker zoet, maar dan gezond. En daarnaast heb je je portie groente weer binnen. Ook een tip voor kinderen! - Groente in je havermout
Heb je weleens van ‘zoats’ gehoord? Dit is courgette in je havermout. Klinkt raar, maar smaakt lekker en je kunt er nog steeds je favorite topping op doen. Of maak een lekker havermoutje met geraspte wortel. - Ontbijt salade
Je kunt natuurlijk ook een ontbijt salade eten. Houd je meer van zoet in de ochtend? Dan kun je bijvoorbeeld wat aardbeien toevoegen aan je salade. - Ei met groenten
Groente kun je ook toevoegen aan je gebakken eitje. Of maak een egg wrap en vul deze met bijvoorbeeld paprika, tomaat en spinazie. (Je kan ook deze heerlijke eimuffins maken!) - Sapje
Een lekker groente sapje in de ochtend met spinazie, wortel of komkommer. Let er wel op dat je ze vers maakt. Je kunt ook een glaasje groentesap naast je ontbijt erbij drinken.
Lunch
- Soep
De tip om wat te doen met restjes groente die je over hebt. Maak er een lekkere groentesoep van. Je kunt natuurlijk ook een pompoen-, courgette-, spinazie- of tomatensoep maken. Dit is tevens gemakkelijk om mee te nemen naar je werk om het daar eventueel op te warmen. (hier een lekker recept voor een soepje) - Groentespread
Je broodje, rijstwafel of cracker besmeren met zelfgemaakt beleg: hummus met wortel, erwtjesspread of rode bieten spread of een spread met spinazie en noten. - Groente toevoegen
Je kunt natuurlijk ook een bakje groente toevoegen aan je lunch. Of je broodje, cracker of rijstwafel opleuken met wat groente erop. - Wrap met groenten
Naast een wrap gemaakt van ei kun je ook een andere wrap eten als lunch met lekker veel groente erin.
Tussendoor
- Snackgroenten
Tussendoor kun je groente eten door een zakje worteltjes, tomaatjes, komkommer, paprika te eten. Dit kun je ook heel makkelijk meenemen naar je werk. Neem wat zelfgemaakte hummus of groentespread voor een lekkere en gezonde dip. Groente is het beste tussendoortje. Het bevat namelijk relatief weinig calorieën en is erg voedzaam.
Diner
- Altijd groente
Probeer altijd wat groente te serveren bij je diner. Of maak een lekkere wok met veel verschillende soorten groente en kleuren. - Salade erbij
Maak er een gewoonte van door altijd een (kleine) salade te maken bij het diner en varieer. Zo heb je er altijd groente erbij. Heb je over? Dan kun je deze de volgende dag eten als ontbijt of lunch. - Vervangen
Eet je pasta of lasagna? Dan kun je de pasta en lasagnebladen vervangen door bijvoorbeeld courgette of aubergine. Of vervang een beetje vlees voor extra groente.
Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
31 maart 2015
Gifvrij eten
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
11 december 2014
Sporttrends 2015
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
12 juni 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –