Je werkt je met regelmaat in het zweet in de gym, eet gezond en je investeert veel tijd en energie in dingen die bijdragen aan een gezond en gebalanceerd leven. Hoe frustrerend is het dan dat het afvallen toch niet lukt. Op dat soort momenten is het zo eenvoudig om jezelf de put in te praten.

Waarom lukt afvallen niet?

Het zou zo maar kunnen zijn dat jouw vet(percentage) niet jouw schuld is. Er zijn verschillende factoren die er aan bij kunnen dragen dat je – ondanks je inzet – geen gewicht verliest. Dus als het gewenste resultaat uitblijft is het tijd om verder te kijken en op onderzoek te gaan naar oorzaken die minder voor de hand liggen.

Onderzoek het functioneren van je schildklier

Wanneer je niet afvalt is het verstandig om het functioneren van je schildklier uitgebreid te testen. Vraag bij je huisarts aan om alle hormoonlevels te testen. Wanneer de hormoonlevels van T3 of T4 te laag zijn kan dit duiden op een te kort aan selenium of jodium.

Om er voor te zorgen dat je meer jodium binnen krijgt kan ke de zeewieren Nori, Hijiki en Kombu toevoegen aan je eetpatroon en door het eten van paranoten, zonnebloempitten en champignons vergroot je de inname van selenium.

Sluit hormoon ontregelende stoffen buiten

Chemicaliën als BPA en flataten zijn terug te vinden in allerlei alledaagse producten zoals, luchtverfrissers, waterflesjes en douchegordijnen. Het veelvuldig in contact komen met dergelijk stoffen kan bijdragen aan diabetes en gewichtstoename. Daarom is het verstandig om deze stoffen zo veel mogelijk te vermijden. Kies dus voor een roestvrijstalen drinkfles, maak zo min mogelijk gebruik van pannen met een antiaanbaklaag en vermijd zoveel mogelijk eten uit blik.

Vitamine D

Voldoende inname van vitamine D draagt bij aan gewichtsverlies. De aanmaak van voldoende vitamine D is in de zomerperiode niet zo lastig. Zorg dat je elke dag minstens twintig minuten aan zonlicht wordt blootgesteld. Het liefst met blote armen en benen. In het najaar is het een stuk minder eenvoudig om door middel van zonlicht voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het in deze tijd van het jaar aan te raden om deze vitamine in de vorm van een voedingssupplement in te nemen. Daarnaast draagt het eten van krilolie, champignons, eieren en wilde zalm bij aan de aanmaak van vitamine D.

Sluit PCOS uit

PCOS beïnvloedt de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron, waardoor cystes, gewichtstoename, acne en haaruitval op kunnen treden. Om dit op natuurlijke wijze te bestrijden is het verstandig om zuivel- en vleesproducten van met hormonen gevoerde dieren te vermijden. Daarnaast dragen het eten van een halve theelepel kaneel en voldoende lichaamsbeweging ook bij aan het bestrijden van de bijwerkingen van PCOS.

Verhoog je testosteron

Voor mannen is een het toepassen van intermittent fasting een veilige en meest natuurlijke manier om het testosteron te verhogen. Dit betekent dat je laat ontbijt en vroeg dineert. Deze wijze van eten kan het testosteronlevel vele malen verdubbelen. Daarnaast is het verstandig om voldoende vetten te eten. Denk hierbij aan avocado, sardines en noten.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten