In het zuiden van het land staat carnaval voor de deur!  Voor de meesten betekent carnaval een kei groot feest! Maar hoe leuk en fijn zou het zijn als je de carnaval ook nog eens gezond en wel doorkomt? Met onze tips is “gezond feesten” wel degelijk mogelijk!

Wist je dat Carnaval vroeger eigenlijk een eetfestijn was, vlak voordat de vastentijd begon? Tegenwoordig zijn de hapjes en de drankjes nog steeds goed vertegenwoordigd, maar het vasten komt niemand meer echt bekend voor. Het gevolg is dat de kilo’s er sneller aanvliegen dan dat je ze eraf kunt hossen. En waarschijnlijk is je carnavalskleding net niet helemaal winterproof, dus die verkoudheid of een griepje ligt extra op de loer. Maar om de feeststemming niet meteen te bederven, kun je met onderstaande maatregelen na de feestweek gezond weer aan het werk, studie, of naar school!

Vitaminen
Vitamine C – is erg belangrijk voor je gezondheid en gaat ziektes en virussen tegen. Zeker in de herfst en winter is vitamine C een uitstekende aanvulling om je weerstand op peil te houden.
Zink – verjaagt en voorkomt verkoudheid. Het geeft het immuunsysteem een duwtje in de rug, voorkomt dat bacillen via het slijmvlies in de neus belanden en vermindert de vermenigvuldiging van bacteriën.
Vitamine D  – ter ondersteuning van het immuunsysteem. Ook hebben de meeste mensen behoefte aan extra vitamine D van oktober tot april omdat er in die periode weinig tot geen vitamine D aangemaakt wordt in de huid.
Echinacea – is een populair en eeuwenoud kruidenmiddel tegen griep en verkoudheid en stimuleert het immuunsysteem.
Water
Drink voldoende water tussendoor. Alcohol drinken onttrekt vocht aan je lichaam en dit veroorzaakt hoofdpijn. Drink daarom voor je gaat slapen nog 2 grote glazen water om de afvalstoffen beter af te kunnen voeren. Ook de volgende ochtend is het belangrijk om voldoende te drinken.
Slaap
Probeer wel 7 uur per nacht te slapen. Een goede nachtrust is nodig voor herstel van je lichaam. Slaap tekort zorgt niet alleen voor minder energie, maar kan ook leiden tot allerlei lichamelijke klachten.
Ontbijt
Neem voordat je gaat beginnen een gezond en voedend ontbijt. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere groene smoothie met proteine poeder, een banaan-ei pannenkoek, of een omelet met avocado op speltbroodje. Tip: bananen zijn een makkelijke én gezonde carnavalssnack voor onderweg. Ze kalmeren de maag en zorgen dankzij zetmeel en suikers voor een goede bodem.
Beweging
Blijf vooral lekker in beweging! Eén biertje staat gelijk aan zo’n 11 minuten joggen. Dus grijp alle feestelijke kansen aan om lekker te bewegen: De optocht lopen, flink hossen, de polonaise, en wilde dansmoves, alles kan en mag tijdens het carnaval. En bovendien hoef je dan niet gelijk na het feest de sportschool in!

 

Toch een kleine kater? Wees gerust, dan hebben we ook nog een fijn recept voor een anti-kater juice! Heb je deze ingrediënten niet in huis? Neem dan een kop warme groene thee (vermindert de alcoholgeur) en een goed ontbijt (brengt je stofwisseling op gang)! Dan kun je daarna gauw je carnavals-outfit weer aan trekken!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten